Медіа Інформаційний Гід

Як знизити рівень холестерину без ліків? Їжте ці фрукти

Нещодавні дослідження вказують на несподіваний вплив винограду на рівень холестерину, Джерело: unsplash.com

За даними Міжнародної асоціації виробників свіжих продуктів, виноград є третім найпопулярнішим видом фруктів, який купують найбільше. Однак це не просто приємна закуска або привабливе доповнення до м’ясної таці. Вони також мають несподіваний ефект. Якщо ви не знаєте, як знизити рівень холестерину без ліків, то їжте виноград.

Крім високого вмісту поліфенолів, виноград також містить клітковину. Разом ці якості можуть допомогти любителям винограду контролювати рівень холестерину природним шляхом, як з’ясував MigNews.

Маленьке застереження

Незважаючи на те, що виноград може бути частиною здорового харчування, він містить велику кількість цукру. За даними Міністерства сільського господарства США (USDA), в одній чашці винограду міститься 23,4 грама цукру.

А оскільки Американська асоціація серця рекомендує жінкам обмежувати свій раціон лише 25 грамами цукру на день (для чоловіків цей показник становить 36 грамів), то цукристість винограду – це привід задуматися, особливо якщо ви дотримуєтеся плану харчування з низьким вмістом цукру.

У будь-якому разі, його, звісно, корисно їсти. Але не переборщуйте з кількістю споживання.

Як знизити рівень холестерину без ліків: користь винограду

Як знизити рівень холестерину без ліків? Їжте ці фрукти
Їжте виноград, щоб знизити рівень поганого холестерину в крові, Джерело: unsplash.com

Поліфеноли, що містяться у винограді, – одна з причин, через яку його вивчають як суперфуд, що поліпшує холестерин. Поліфеноли – це багаті антиоксидантами сполуки, що мають протизапальну дію. Саме цей аспект, мабуть, покращує роботу серцево-судинної системи, в кінцевому підсумку запобігаючи накопиченню холестерину і закупорці артерій.

Мета-аналіз, проведений 2020 року в журналі Journal of Clinical Medicine, вивчав вплив поліфенолів винограду на рівень холестерину. Автори проаналізували численні клінічні дослідження, щоб визначити, чи впливають поліфеноли винограду на ліпідні профілі у випробовуваних. Вони визначили, що поліфеноли мають «сприятливий вплив». Тобто вони допомагають підтримувати рівень холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ) – так званого «поганого» холестерину – на здоровому рівні.

Крім того, згідно з результатами систематичного огляду, проведеного 2022 року в журналі Horticulturae, феноли винограду можуть сприяти зниженню рівня холестерину. Однак автори рекомендували провести додаткові дослідження, щоб визначити, як саме найкраще використовувати фенольні сполуки, що містяться в таких продуктах, як виноград.

Автори іншого дослідження, опублікованого в журналі Nutrients in 2021, також дійшли цікавих висновків. Вони спробували з’ясувати, чи може виноградний порошок надавати знижувальну холестерин дію на людину завдяки вмісту в ньому поліфенолів і клітковини. Після чотирьох тижнів щоденної дієти, що містила достатню кількість виноградного порошку, щоб імітувати поживні речовини, що містяться у двох порціях винограду, в учасників знизився рівень холестерину ЛПНЩ на 5,9 %.

Помітили, що чуєте серцебиття перед сном? Чи може це вказувати на серцевий напад? Відповідь на вас чекає всередині.

Розчинна клітковина для кращого контролю рівня холестерину

Давайте поговоримо про інший поживний елемент у винограді, який може перешкоджати підвищенню рівня холестерину. Це – рослинна розчинна клітковина, що сприяє зниженню холестерину. На думку експертів WebMD, споживання розчинної клітковини пов’язане зі зниженням загального рівня холестерину. А в систематичному огляді, опублікованому 2023 року в журналі PharmaNutrition, дослідники дійшли висновку, що виноград, почасти завдяки своєму волокнистому складу, може «значно» зменшити гіпертонію, а також знизити рівень холестерину.

Справедливості заради варто зазначити, що виноград не такий багатий на клітковину, як деякі інші фрукти. За даними Міністерства сільського господарства США, в одній чашці винограду міститься близько 1,36 грама клітковини. Це зовсім небагато до рекомендованої щоденної норми споживання клітковини для дорослої людини. Вона становить 25-30 грамів, як зазначається у статті The BMJ від 2020 року.

Проте всього один грам виноградної клітковини може допомогти вам досягти цільової денної норми споживання клітковини, а також, можливо, тримати під контролем рівень холестерину.

Вас турбує високий кров’яний тиск? Дізнайтеся, що зробити вранці, щоб його знизити і захистити серце.

Вийти з мобільної версії сайту