Медіа Інформаційний Гід

Що буде, якщо не пити алкоголь 1 місяць?

Багато молодих людей зараз відмовляються від алкоголю або скорочують його кількість. Це стало трендом, Джерело: pexels.com

Незважаючи на те, що алкоголь, як і раніше, є невід’ємною частиною культурних і суспільних норм, відмова від нього (чи то менша кількість випивки, чи то повне її обмеження), схоже, стає дедалі більш модною оздоровчою практикою. Згідно з дослідженням, мілленіали і зумери п’ють менше, ніж бумери і покоління X в їхньому віці. Багато людей змінюють коктейлі на безалкогольні вина, моктейлі та спритці. Але що насправді буде, якщо не пити алкоголь 1 місяць?

MigNews перерахує вам основні переваги. І так, ми не пропонуємо повністю відмовитися від алкоголю. Робіть те, що краще для вас. Здоров’я – це рідко все або нічого: навіть просте скорочення споживання алкоголю може принести вам користь.

Що буде, якщо не пити алкоголь 1 місяць: ви будете краще спати

Ваш улюблений алкогольний коктейль на ніч може мати седативний ефект, що викликає сонливість і допомагає швидше заснути. Але вживання алкоголю (особливо надмірне і за 3 години до відходу до сну) може порушити цикл сну. Після того як печінка метаболізує алкоголь, організм переходить у режим сну N1 або найлегшої стадії сну. Ось чому після вживання алкоголю ви можете швидше заснути, але потім прокинутися посеред ночі або відчути себе не відпочившим. Вживання алкоголю також може порушити циркадний ритм (природний цикл сну і бадьорості, який працює за 24-годинною годиною), знизивши чутливість організму до таких сигналів, як денне світло і темрява.

Коли ви уникаєте алкоголю (особливо протягом тривалого періоду часу), ваш режим сну буде краще регулюватися, а якість і кількість сну покращаться, вважає докторка Сара Черч.

У вас буде менше стресу

Коли ви прокинетеся з похміллям, ви, найімовірніше, відчуєте звичайні симптоми: нудоту, головний біль і похмільну тривогу (або тривожне відчуття, яке часто супроводжує похмілля). Алкоголь діє як депресант на центральну нервову систему, сповільнюючи мозкову активність і порушуючи баланс хімічних речовин, що регулюють настрій і когнітивні функції. Хоча на ранніх стадіях вживання алкоголь спричиняє підвищення вироблення дофаміну (він же гормон задоволення), відчуття тривоги виникає, щойно рівень дофаміну починає знижуватися, а приплив позитивних емоцій слабшає.

Алкоголь може імітувати дію ГАМК (нейромедіатора, який допомагає вам почуватися розслабленим і спокійним), зв’язуючись з її рецепторами на короткий час. Але він також знижує вироблення ГАМК у вашому мозку на тривалий термін. Хронічне вживання алкоголю також підвищує рівень гормону стресу кортизолу. Відмова від алкоголю дає змогу мозку зцілитися. Рівень дофаміну та інших хімічних речовин починає нормалізуватися, стабілізуючи настрій і зменшуючи тривогу.

Пийте не алкоголь, а цей напій перед сном! Ви одразу помітите, що хочете швидше заснути та стали спокійнішими.

Що буде, якщо не пити алкоголь 1 місяць: поліпшиться ясність розуму

Що буде, якщо не пити алкоголь 1 місяць?
Коли ви припиняєте вживати алкоголь, це дійсно покращує ваше загальне психічне здоров’я, Джерело: pexels.com

Коли ви випили забагато, першими ознаками зазвичай стають втрата рухових навичок, невиразне мовлення, нечіткий зір і порушення розуму, оскільки алкоголь пригнічує центральну нервову систему. «Алкоголь впливає на гіпокамп – частину мозку, пов’язану з довгостроковою пам’яттю, просторовою пам’яттю і навчанням», – пояснила Forbes Ніколь Ендрюс, дипломована дієтологиня-нутриціологиня. Надмірне вживання алкоголю призводить до зменшення цієї частини мозку. Результати дослідження, проведеного 2018 року, підтверджують це, показуючи, що надмірне вживання алкоголю може призвести до швидкого зменшення об’єму частини мозку, критично важливої для пам’яті й навчання (гіпокампу), що пов’язано з погіршенням пам’яті та частішими провалами в пам’яті.

Люди відчують себе значно більш ясно мислячими після того, як відмовляться від алкоголю на місяць. Ви можете помітити поліпшення ясності розуму і пам’яті, оскільки вживання алкоголю може вплинути на концентрацію уваги і пам’ять.

Ви будете рідше хворіти

Згідно з дослідженнями, хронічне вживання алкоголю негативно впливає на імунну систему. У той час як утримання від нього може призвести до більш збалансованої імунної системи, а отже, ви будете рідше хворіти. Дослідження, опубліковане журналом Alcohol Health and Research World, довело, що алкоголь заважає виробництву та функціонуванню білих кров’яних тілець, особливо тих, що захищають організм від вторгнення бактерій, роблячи вас більш уразливими перед інфекційними захворюваннями.

Кинувши пити, ви можете помітити, що стали рідше хворіти на застуду, грип та інші захворювання. А якщо ви все-таки захворієте, то, найімовірніше, зможете легше і швидше одужати. 

Що буде, якщо не пити алкоголь 1 місяць: робота кишківника налагодиться

Хронічне вживання алкоголю також може негативно впливати на кишківник. Дослідження 2018 року показало, що алкоголь може змінювати мікробіом кишківника і сприяти його запаленню. Алкоголь може порушити баланс хороших і поганих бактерій, спричиняючи проблеми з травленням (здуття живота, гази, біль), запалення та інші симптоми і проблеми.

Відмова від алкоголю дає змогу травній системі відновитися. А отже, вона здатна засвоювати поживні речовини набагато краще і при цьому відчувати набагато менше шлунково-кишкових скарг. Останні дослідження показали, що відмова від алкоголю навіть на три тижні може призвести до повного відновлення бар’єрних функцій кишківника. Ви будете відчувати менше симптомів з боку травної системи.

Ви можете втратити жир

Вживання алкоголю уповільнює метаболізм і зупиняє реакції, що спалюють жир в організмі. Щойно ви випиваєте, організм ставить метаболізм алкоголю на перше місце порівняно з переробкою всього іншого. Це дає змогу зайвим калоріям зі з’їдених вами продуктів відкладатися, призводячи до набору ваги і збільшення загальної кількості жиру в організмі.

Крім того, дослідники виявили, що алкоголь може впливати на апетит, стимулюючи споживання їжі до або під час їжі та пригнічуючи дію гормону лептину, який сигналізує про ситість (усі ми знаємо, що після нічної пиятики нам потрібна піца).

При припиненні вживання алкоголю більш ніж на місяць багато людей помічають зниження ваги, особливо в животі.

Що буде, якщо не пити алкоголь 1 місяць: шкіра стане здоровішою

Так, алкоголь може впливати і на шкіру. Перебування під впливом алкоголю може спричинити такі проблеми з кольором обличчя, як лопнули капіляри на обличчі та носі, сухість шкіри через зневоднення, запалення і зниження рівня колагену (що може призвести до появи дрібних зморшок або тьмяної шкіри). Алкоголь зневоднює шкіру і може погіршити деякі захворювання, такі як акне і розацеа.

Якщо алкоголь негативно впливає на вашу шкіру, і ви кинете пити, то, найімовірніше, помітите різницю протягом першого тижня і більш значну різницю протягом 30 днів. Ваша шкіра матиме живіший вигляд і з меншою ймовірністю викличе появу акне.

Вас турбує акне на попі? А ви впевнені, що це прищі? Тут ми розповідали, які ще почервоніння виникають у цій частині тіла.

Вийти з мобільної версії сайту