Site icon Медіа Інформаційний Гід

Рак і соціальний статус: міфи та реальність за межами здоров’я

Рак і соціальний статус: міфи та реальність за межами здоров'я

Рак і соціальний статус: міфи та реальність за межами здоров'я. Джерело: New York Post.

Виявляється, за багатство не можна купити здоров’я.

Нове масштабне дослідження, проведене у Фінляндії, показує, що люди з хорошою роботою мають більший генетичний ризик раку, особливо раку молочної залози та простати, пише MigNews з посиланням на джерело The New York Post. Ці висновки ставлять під сумнів давню думку про те, що люди, які борються з бідністю, частіше хворіють на рак.

У цьому дослідженні генетична, медична та соціально-економічна (визначена як освітні досягнення та професія, а не дохід) інформація від 280 000 дорослих старше 35 років була використана для оцінки ризиків 19 захворювань. Дослідники зібрали дані з фінського геномного проекту, який аналізує записи біобанку та національного реєстру.

Вони виявили, що менш освічені люди мають більшу генетичну схильність до розвитку ревматоїдного артриту, раку легенів, депресії, алкоголізму та діабету 2 типу, тоді як ті, хто краще освічений, мають більший ризик розвитку раку молочної залози та простати.

Дослідження було представлено минулого місяця на щорічній конференції Європейського товариства генетики людини.

Що відрізняє цей аналіз, так це зосередженість на генетиці, а не лише на способі життя чи факторах навколишнього середовища.

Дослідники давно стверджують, що люди з низьким доходом несуть нерівний тягар раку, частково тому, що вони, швидше за все, не будуть застраховані та стикаються з обмеженим доступом до послуг з профілактики, скринінгу та лікування.

Експерти висували гіпотезу, що люди з більшим статком мають кращий доступ до медичної допомоги, включаючи обстеження, більшу медичну грамотність і менш схильні до ризикованої поведінки, як-от куріння та зловживання алкоголем. Вік також є фактором.

Вища захворюваність на рак серед осіб із високим соціально-економічним статусом може відображати те, що ці люди не померли з іншої причини в молодшому віці й не стали достатньо дорослими, щоб захворіти на рак.

Дізнайтесь, як військові тренування допомагають Королю Чарльзу в подоланні раку.

Вийти з мобільної версії сайту