Site icon Медіа Інформаційний Гід

Новий штам Covid XEC у світі. Які симптоми і чи поширюється він в Україні?

Новий штам Covid XEC у світі. Які симптоми і чи поширюється він в Україні?

Новий штам Covid XEC у світі. Які симптоми і чи поширюється він в Україні? Джерело: BBC.

Варіант XEC є гібридом попередніх підваріантів омікрон KS.1.1 і KP.3.3, який зараз домінує в Європі. Але мутації XEC можуть допомогти йому легше поширюватися цієї осені, повідомили експерти багатьом ЗМІ, пише MigNews.

Однак, за словами представника Європейського центру профілактики та контролю захворювань, він ще не відповідає критеріям, щоб стати варіантом, що викликає занепокоєння або інтерес органів охорони здоров’я.

Вчені вперше ідентифікували варіант XEC у Берліні в червні, і з тих пір він був виявлений щонайменше в 11 європейських країнах і чотирьох інших у всьому світі.

Згідно з даними американського некомерційного інституту Scripps Research, оновленими раніше цього місяця, XEC становить щонайменше 1 відсоток усіх секвенованих зразків у Словенії, Бельгії, Німеччині та Нідерландах.

Його також виявили у Великобританії, Данії, Франції, Ірландії, Швеції, Італії та Іспанії.

Зробіть щеплення до зими

Дані секвенування мають деякі застереження. Вірусні зразки, які проходять геномне секвенування, не є прямим відображенням випадків, які циркулюють у суспільстві, і не всі лабораторії проводять секвенування з однаковою швидкістю.

Це означає, що штами, які з’являються в даних секвенування, можуть не відображати справжню поширеність мутацій у популяції.

Незважаючи на це, він може запропонувати ранні підказки про те, як розвивається вірус, даючи дослідникам і медичним установам час вирішити, чи потрібні якісь конкретні контрзаходи, такі як змінені вакцини чи рекомендації щодо охорони здоров’я.

Експерти вважають, що існуючі вакцини від COVID-19 мають бути ефективними проти варіанту XEC. Рекомендується робити щеплення напередодні зимового сезону, оскільки захист з часом слабшає.

Симптоми

Поява XEC ще на ранній стадії, а це означає, що ще немає багато інформації про його симптоми чи інші клінічні особливості. Однак поки що XEC не викликає жодних характерних симптомів чи більш серйозного захворювання.

Симптоми, викликані XEC, схожі на симптоми, викликані попередніми варіантами омікрон. До них належать:

Чи поширюється XEC в Україні?

На даний момент в Україні не було зафіксовано варіанти Covid XEC. Сподіваємось, що так буде і надалі. А ось Covid Flirt вже не один місяць хворіють українці.

Вийти з мобільної версії сайту