Медіа Інформаційний Гід

5 простих способів, як уникнути синдрому подразненого кишківника

Синдром подразненого кишківника – це поширений розлад, що вражає шлунок і кишківник, Джерело: unsplash.com

Як свідчить приказка, профілактика – найкращі ліки. Причому в більшості випадків її призначенням є здорове харчування і спосіб життя, підтримувані протягом тривалого часу. Згідно з результатами проспективного когортного дослідження 2024 року, опублікованого в журналі Gut, ця істина може бути застосована і до того, як уникнути синдрому подразненого кишківника або СПК.

MigNews розуміє, що сотні тисяч людей страждають від нього і хочуть отримати полегшення. Тому читайте до кінця: ми також поділимося порадами, як послабити симптоми, якщо у вас уже є СПК.

Що таке синдром подразненого кишківника?

Нагадаємо, що СПК – це розлад, який впливає на роботу шлунка та кишківника. Він характеризується дискомфортом і змінами у звичках кишківника, спричиненими зміною рухливості кишківника та чутливості кишківника.

Гастроентеролог Вілл Булсевіч каже, що люди з СПК часто відчувають болі або спазми в животі, а також зміни як зовнішнього вигляду, так і частоти випорожнень. У деяких людей із СПК буває діарея, в інших – закреп, а в деяких – і те, і інше.

Що найскладніше в СПК (крім гнітючих симптомів), так це те, що експерти досі не впевнені в його причинах. Потенційні чинники, які можуть сприяти розвитку розладу, включають стрес у ранньому віці, інфекції, такі як гастроентерит, і проблеми з нервовою системою. Доктор Булсевич додає, що головну роль, ймовірно, відіграє ушкодження мікробіома кишківника (склад корисних для здоров’я бактерій у травному тракті).

Дехто також вважає, що добре працюють пробіотики. Але чи так вони ефективні? Читаємо тут.

Як уникнути синдрому подразненого кишківника: 5 звичок

Оскільки причини СПК досі до кінця не відомі та не вивчені, було складно визначити, як запобігти (і остаточно вилікувати) цьому розладу. Однак нове дослідження Gut дає деяке уявлення про стратегії профілактики. І вони йдуть пліч-о-пліч із загальними рекомендаціями щодо підтримання здоров’я.

Дослідники вивчили дані понад 64 000 дорослих людей. Ні в кого з них не було діагнозу СПК, коли вони були спочатку включені в дослідження. Дослідження відстежувало цих людей протягом декількох років, у середньому через 12,6 років, і порівнювало їхню прихильність до п’яти конкретних видів здорового способу життя з кількістю людей, у яких розвинувся СПК. До таких моделей поведінки належать:

Автори дослідження виявили, що дотримання більшої кількості цих видів поведінки значуще асоціюється з меншою частотою виникнення СПК. По суті, у людей, які дотримувалися більшої кількості цих звичок, протягом дослідження рідше діагностували СПК.

«Загалом усі ці п’ять звичок характерні для людей, які ведуть більш здоровий спосіб життя та мають більшу тривалість життя», – ділиться доктор Булсевич. Наприклад, ці звички є наріжними каменями спільнот «блакитних зон», де, як правило, проживає найбільше людей.

Як зменшити симптоми та тяжкість СПК

5 простих способів, як уникнути синдрому подразненого кишківника
Біль при СПК важко купірувати миттєво, але такі засоби, як безрецептурні знеболювальні препарати, грілка, легкий масаж живота, глибоке дихання, йога та олія м’яти перцевої, можуть допомогти швидше позбутися симптомів, Джерело: unsplash.com

Якщо ви дотримуватиметеся якомога більшої кількості п’яти перелічених вище моделей поведінки, ви зможете підтримати свій мікробіом кишківника, запобігти розвитку СПК і поліпшити загальне самопочуття. Ви вже страждаєте від цього захворювання? Доктор Булсевич пропонує кілька напутніх порад, щоб тримати його під контролем.

Насамперед він згадує дієту з низьким вмістом FODMAP як один із золотих стандартів дієтичного втручання. Адже нині вона має найбільше доказів покращення симптомів СПК. За цієї дієти люди зазвичай виключають певні групи вуглеводів, які можуть бути важко перетравлюваними, наприклад, лактозу та фруктозу, а потім знову вводять ці продукти по одному, щоб визначити, які з них спричиняють симптоми, а які ні. Тільки врахуйте, що це скоріше пов’язка, ніж ліки від СПК, а також один зі шматочків великої головоломки для розв’язання проблем зі здоров’ям кишківника.

Деякі стратегії, які можуть допомогти тим, хто страждає на СПК, включають обмеження молочних продуктів, штучних підсолоджувачів, кофеїну, алкоголю та газованих напоїв.

І останнє, але не менш важливе: підтримання свого тіла в русі та пошук способів боротьби зі стресом також можуть сприяти зменшенню симптомів СПК. «Є докази того, що і фізичні вправи, і зниження стресу можуть допомогти», – підсумовує експерт.

У це важко повірити, але дивитися фільми жахів корисно для здоров’я. Не вірите? Зараз ви переконаєтеся в цьому.

Вийти з мобільної версії сайту