Медіа Інформаційний Гід

Поширені міфи про пробіотики, в які потрібно перестати вірити просто зараз

Пробіотики стали популярними добавками в наші дні. Однак не варто вірити всьому, що читаєш у Мережі та чуєш у рекламі, Джерело: pexels.com

У наші дні травні добавки так само поширені, як тости з авокадо і лате з матча. Ба більше, розмови про випорожнення (або їхню відсутність) стали як ніколи актуальними. У зв’язку зі зростаючою нормалізацією всього, що пов’язано з травленням і здоров’ям кишківника, ви, ймовірно, хоча б раз у житті споживали пробіотики. Але як багато ви насправді знаєте про пробіотики – наскільки вони ефективні, як правильно їх вибирати і чи потрібні вони взагалі? Давайте розкриємо найпоширеніші міфи про пробіотики.

MigNews поділиться думкою дієтологині Медді Паскуаріелло про них, щоб ви знали, у що дійсно варто вірити щодо добавок.

Міфи про пробіотики: будь-який пробіотик підійде будь-кому

Ви можете подумати, що, приймаючи щодня будь-яку стару пробіотичну добавку, ви робите добру справу для свого кишківника і його здоров’я… Але насправді тут набагато більше нюансів.

Це пов’язано з тим, що існують різні типи пробіотиків, такі як Lactobacillus і Bifidobacterium, які здатні підтримувати різні аспекти здоров’я. Деякі пробіотичні штами пригнічують певні патогени, тоді як інші допомагають відновити нормальну мікрофлору або регулюють імунну відповідь.

Ба більше, за словами експертки, один штам або їхня комбінація можуть допомогти за одного захворювання чи проблеми, але бути абсолютно неефективними за іншого. Існують навіть рівні специфічності пробіотиків, які необхідно враховувати під час лікування захворювань, що мають схожі механізми дії, наприклад, IBD та IBS. Таким чином, потенційні переваги будь-якої пробіотичної добавки для досягнення конкретної мети залежать від конкретного штаму.

Якщо ви зацікавлені в прийомі пробіотиків, зосередьтеся на своїй ключовій проблемі (проблемах) і досліджуйте її далі. Пробіотики існують для всього: від порушення травлення та акне до здоров’я піхви і не тільки. Щойно ви визначитеся з метою, трохи досліджень про те, які штами ефективні – з рецензованих журналів, авторитетних новинних видань та/або від перевіреного лікаря, а не від самих брендів добавок – допоможуть вам звузити коло пошуку пробіотиків і наблизити вас до бажаних результатів.

Міф № 2: чим більше штамів, тим краще

Кількість штамів у порції пробіотика також впливає на потенційну користь. «Ефект будь-якого пробіотика залежить як від комбінації бактерій, що використовуються, так і від дози, яка зазвичай вказується в колонієутворювальних одиницях або КУО», – каже Паскуаріелло. Зазвичай вона становить від 500 мільйонів до 100 мільярдів КУО на дозу і варіюється залежно від конкретного штаму. Причому 100 мільйонів – це мінімальна ефективна доза.

Однак, незважаючи на те, що деякі маркетингові заяви змушують вас повірити в це, більша кількість КУО в тій чи іншій пробіотичній добавці не означає, що вона автоматично перевершує продукт із меншою кількістю КУО або меншою кількістю штамів. Більше – не завжди краще. Насправді, результати лікування деяких захворювань пробіотиками можуть досягати певного рівня за певного дозування КУО.

Іноді трохи менше дозування виявляється настільки ж ефективним, якщо не більше. Ось чому важливо не тільки зрозуміти, який саме штам (штами) вам потрібен, а й те, скільки його справді необхідно для розв’язання проблем, з якими ви намагаєтеся впоратися. Ще один прекрасний момент для того, щоб поговорити з медичним працівником, якщо це можливо, щоб він допоміг вам розібратися у всьому.

Чули про інтуїтивне харчування? Тут ми ділилися порадами, як йому слідувати, щоб худнути і бути здоровим.

Міфи про пробіотики: всім необхідно приймати пробіотики

Поширені міфи про пробіотики, у які час перестати вірити у 2024 році
Якщо людина здорово і повноцінно харчується, їй взагалі не потрібно приймати пробіотики, Джерело: pexels.com

Збалансована робота кишківника має вирішальне значення для всього – від регулярного травлення і чистоти шкіри до психічного здоров’я та імунітету. Тому ви можете подумати, що пробіотичні добавки є невід’ємною частиною оздоровчого набору. Однак Паскуаріелло стверджує, що не всім потрібно приймати пробіотики. Особливо якщо у вас загалом хороше здоров’я і ви дотримуєтеся різноманітної та повноцінної дієти.

Пробіотики часто найкорисніші для людей із більш серйозними захворюваннями. Тому ті, у кого симптоми слабко виражені або взагалі відсутні, можуть не помітити серйозних змін під час їхнього прийому. Крім того, хоча високоякісні пробіотики найвідоміші як засіб для розв’язання безлічі проблем зі шлунково-кишковим трактом, не кожній людині, яка страждає на такі захворювання, гарантовано полегшення під час приймання добавок. Паскуаріелло каже, що людям із деяких груп підвищеного ризику – наприклад, з ослабленим імунітетом – може бути рекомендовано не вживати пробіотики від самого початку.

Міф № 4: пробіотики можуть виправити або заповнити недоліки в харчуванні

Як і будь-яку іншу добавку, пробіотики слід розглядати саме як доповнення до вже збалансованого та насиченого поживними речовинами раціону. Навіть найбільш вражаючі пробіотичні добавки не принесуть користі, якщо у вашому раціоні не вистачає необхідних продуктів і поживних речовин.

Також варто пам’ятати, що пробіотики – чи то з добавок, чи то з багатих на пробіотики продуктів – потребують пребіотиків. Адже пребіотики – це їжа для кишкових бактерій. Важливо, щоб під час поповнення мікрофлори кишківника в них були пребіотичні продукти, якими вони можуть харчуватися. До них належать різні злаки, а також деякі фрукти та овочі.

Деякі люди приймають кальцій, щоб зміцнити кістки. Але не переборщіть. Ось ознаки, що ви приймаєте їх занадто багато.

Вийти з мобільної версії сайту