Конгресу представили список зброї, яка може змінити хід війни в Україні

Військові США склали список американських систем озброєнь

Головнокомандувач збройних сил Америки в Європі склав список систем озброєнь, якими володіють США і які могли б допомогти Україні в її боротьбі з Росією. Список включає ракети «повітря-земля» та захищену мережу зв’язку, яку використовує НАТО. Цю зброю адміністрація Байдена ще не надала, пише MigNews з посиланням на джерело SNN.

У додатку до секретної доповіді про стратегію адміністрації Байдена щодо України, яка була передана Конгресу на початку минулого місяця, генерал Кріс Каволі окреслив перелік можливостей США, які могли б допомогти українській армії воювати ефективніше.

До списку увійшли Joint Air-to-Surface Standoff Missile, тип крилатої ракети повітряного базування, і система зв’язку, відома як Link 16 — мережа обміну даними, яку використовують США та НАТО, яка має забезпечити більш безперебійний зв’язок між бойовими системами і особливо корисний для командування та управління протиповітряною та протиракетною обороною. Україна неодноразово просила обидві системи ще з 2022 року.

Не відомо, чому США не надали системи до сих пір. Але офіційні особи США раніше висловлювали занепокоєння з приводу того, що чутлива американська технологія потрапила в руки Росії, яка, за словами одного джерела, ймовірно є затримкою системи Link 16. Ракети класу «повітря-земля», які запускаються з винищувачів, можуть бути некорисними українцям, якщо вони не досягнуть певного рівня переваги в повітрі.

Ракета класу повітря-земля. Джерело: NV.

Майже три роки війни українці все ще благають США надати більш досконале озброєння та зняти обмеження на використання ракетних систем великої дальності, наданих США. Оскільки до президентських виборів у США залишилося менше місяця, майбутнє підтримки України з боку США є невизначеним, хоча США кажуть, що працюють над тим, щоб Україна мала те, що їй потрібно, щоб протриматися принаймні до кінця 2025 року.

Український уряд продовжує активно лобіювати. Коли президент Володимир Зеленський зустрівся з президентом Джо Байденом у Білому домі наприкінці минулого місяця, він прийшов, озброївшись детальним списком — не зброї, а цілей усередині Росії, які він хоче вразити наданими США ракетами великої дальності, відомими як ATACMS.

Список є ключовою частиною «плану перемоги» Зеленського щодо перемоги у війні. Джерела повідомили, що Байден, який на сьогоднішній день забороняв українцям розгортати ракетні системи для глибоких ударів по Росії, не зовсім відкидав прохання. Але врешті-решт він був ухильним.

Лідери домовилися продовжити обговорення цього питання. Але Байден більше не зустрічатиметься із Зеленським найближчим часом після того, як він скасував поїздку до Німеччини на зустріч контактної групи з питань оборони України цього тижня, і залишається малоймовірним, що США змінять свою політику щодо ракет великої дальності.

Загалом офіційні особи США кажуть, що вони дають Україні все, що, на думку американських військових, Києву на даний момент потрібно для підтримки його боротьби. Офіційні особи також стверджують, що обмежені пропозиції США систем ATACMS великої дальності краще використовувати проти цілей у Криму. Українці вже завдали кількох успішних ударів глибоко всередині Росії, використовуючи власні безпілотники дальнього радіусу дії, які завдали шкоди російській оборонно-промисловій базі.

Представники США також заявили, що Росія все одно перемістила деякі зі своїх найцінніших цілей за межі 180-мильного діапазону ATACMS. Проте українці стверджували, що в межах досяжності є багато російських активів, включаючи військові бази, виробничі та матеріально-технічні об’єкти, які можуть стати стратегічними цілями.

У разі перемоги колишнього президента Дональда Трампа в листопаді США та їхні союзники працюють над тим, щоб гарантувати, що Україна матиме те, що їй потрібно, до кінця 2025 року – власний механізм сприяння допомозі та військовій підготовці, який був запущений у липні. Пентагон також наближається до того, щоб запропонувати контракти приватним американським компаніям на поїздку в країну та допомогу з утриманням обладнання та матеріально-технічним забезпеченням там. За словами офіційних осіб, це є ключовою частиною забезпечення того, щоб українська зброя та обладнання не виходили з ладу в ключові моменти.

Однак загалом США сподіваються, що 2025 рік стане переломним моментом для здатності Росії підтримувати власні військові зусилля.

За майже три роки бойових дій Росія втратила сотні тисяч бійців. Щоб досягти будь-яких істотних успіхів на полі бою, офіційні особи давно вважали, що президенту Володимиру Путіну потрібно буде віддати наказ про ще одну політично ризиковану мобілізацію військ. І офіційні особи США, і незалежні аналітики кажуть, що, хоча Кремль успішно захистив свою економіку від деяких західних санкцій у найближчій перспективі, є ознаки того, що його економіка може почати демонструвати напругу до кінця наступного року.

Критики кажуть, що план влади щодо перемоги в Україні залишається нечітким. За словами одного джерела, яке читало звіт, секретна стратегія, передана Конгресу, визначала перемогу лише в нечітких термінах українського суверенітету та самовизначення. В іншому секретному додатку було запропоновано класифікацію, яка може використовуватися для оцінки успіху, наприклад відвойована територія, але не надано контрольних показників.

Поки що картина на полі бою залишається незмінною. Росія досягла значних успіхів на сході країни, який чиновники вважають пріоритетом Путіна. Раніше в цьому році Україна захопила величезну частину території в Росії, яку вона поки що продовжує утримувати, що, на думку деяких, може занадто розтягнути Київ через лінію фронту на сході.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.