Нідерланди дали «зелене світло» ЗСУ для ударів по російських цілях зі своєї зброї

Нідерланди офіційно дозволили Україні завдавати ударів зі своєї зброї по російських цілях.

Нідерланди скасували обмеження на постачання зброї для України, включаючи винищувачі F-16, які тепер можуть використовуватися без обмежень по дальності. Міністр оборони країни Брекельманс закликав партнерів наслідувати їхній приклад та вжити аналогічних заходів, повідомляє MigNews з посиланням на джерело Faz.net.

Брекельманс офіційно заявив:

Україна має право на самооборону. Якщо країну атакують з прикордонних районів або з російських аеродромів, вона може націлити військові об’єкти. Те саме стосується ракет противника — їх також можна перехопити нашою зброєю над Росією.

Міністр оборони Нідерландів зазначив, що міжнародне право не передбачає обмежень щодо відстані, і підкреслив, що право на самооборону не закінчується за 100 кілометрів від кордону. Він наголосив, що Нідерланди не запроваджували жодних обмежень щодо оперативної дальності у контексті військової підтримки України. Це стосується і винищувачів F-16, які Нідерланди передадуть Україні.

Крім того, політик закликав інші західні країни також скасувати обмеження на використання своєї зброї, яка постачається для української армії. Київ уже протягом кількох місяців звертається до своїх західних партнерів із проханням дозволити завдавати ударів по військових об’єктах і авіабазах у глибині Росії за допомогою західної зброї. Ці запити почастішали після того, як у травні російські війська розпочали наступ на Харківщині та посилили ракетні й бомбові удари по цивільних об’єктах.

Попри те, що більшість європейських країн підтримали цю ініціативу, США та Німеччина висловилися проти таких дій, побоюючись подальшої ескалації конфлікту. Зокрема, США встановили обмеження на використання своєї ракетної зброї в радіусі 100 кілометрів від кордону України з Росією.

Раніше повідомлялось, що Україна отримає 14 танків Leopard 2 від Нідерландів та Данії. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.