«Хезболла» випустила ракети по Ізраїлю на тлі загрози атаки з боку Ірану

Ізраїльські сили перебувають у стані підвищеної готовності.

У неділю ввечері «Хезболла» випустила серію ракет у бік північного Ізраїлю, у той час як ізраїльські сили перебувають у стані підвищеної бойової готовності через можливі удари з боку Ірану та його союзників після вбивства одного з лідерів ХАМАС минулого місяця. Про це повідомляє MigNews з посиланням на CNN.

Обстріл Ізраїлю бойовиками «Хезболли», підтримуваної Іраном, з південного Лівану став майже щоденним явищем з початку війни в Газі. Це посилює побоювання щодо можливого іранського нападу, що може призвести до ескалації конфлікту в регіоні.

«Хезболла» заявила, що останній залп був здійснений на підтримку палестинського народу в Газі та у відповідь на ізраїльські удари по південному Лівану. Це сталося після того, як державне інформаційне агентство Лівану повідомило про ізраїльський удар по місту Мааруб на півдні Лівану, внаслідок якого постраждали 12 людей, включаючи шістьох дітей.

Згідно з заявою Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ), з Лівану було випущено близько 30 ракет, частина з яких впала на відкритій місцевості, і про постраждалих не повідомлялося.

Раніше в неділю ЦАХАЛ заявив, що його інструкції для громадськості залишаються незмінними на тлі можливих військових дій з боку іранських сил у відповідь на вбивство політичного лідера ХАМАС Ісмаїла Ханії в Тегерані 31 липня.

«ЦАХАЛ та служби безпеки стежать за нашими ворогами та розвитком подій на Близькому Сході, зокрема за Іраном та „Хезболлою“, і постійно оцінюють ситуацію», — заявив речник ЦАХАЛу, контр-адмірал Даніель Хагарі. «Сили ЦАХАЛ розгорнуті та перебувають у стані підвищеної готовності. Якщо буде необхідно змінити інструкції, ми повідомимо про це через офіційні канали».

Посередники у переговорах щодо припинення вогню між Ізраїлем та ХАМАС цього тижня роблять нові зусилля, щоб зібрати ворогуючі сторони за столом переговорів, оскільки зростають побоювання, що конфлікт може перерости у регіональну війну.

У неділю політичний та зовнішньополітичний аналітик CNN Барак Равід повідомив, що, за словами двох джерел, ізраїльська розвідка оцінює, що іранські сили можуть планувати напад «протягом кількох днів, навіть до початку переговорів щодо угоди про заручників 15 серпня».

Міністр оборони США Ллойд Остін наказав направити в регіон керовану ракетну підводний човен та прискорити прибуття ударної групи авіаносця перед очікуваним іранським нападом на Ізраїль, повідомив Пентагон у заяві в неділю ввечері.

Заява надійшла після телефонної розмови між міністром оборони США та його ізраїльським колегою Йоавом Ґалантом.

Равід також повідомив, що джерело, знайоме з деталями розмови, зазначило, що Ґалант повідомив Остіну, що іранські військові підготовки свідчать про те, що Іран готується до масштабної атаки.

На тлі загрози нападу з боку Ірану та підтримуваних Іраном бойовиків «Хезболли» лідери США, Катару та Єгипту у четвер заявили, що цього тижня можуть представити так звану «остаточну пропозицію для об’єднання», закликаючи Ізраїль та ХАМАС укласти угоду про припинення вогню та звільнення заручників у Газі.

Офіс прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу підтвердив, що Ізраїль направить делегацію на переговори.

Джерело в ізраїльському уряді повідомило CNN у вихідні, що єгипетські та катарські посередники в останні дні передали ізраїльським чиновникам, що лідер ХАМАС Ях’я Сінвар прагне досягти угоди про припинення вогню.

ХАМАС у неділю заявив, що закликав посередників реалізувати план припинення вогню на основі попередніх переговорів, таких як ті, що були запропоновані президентом США Джо Байденом та Радою Безпеки ООН у липні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.