Site icon Медіа Інформаційний Гід

Як пишеться «в цілому» чи «вцілому»: разом чи окремо?

Як пишеться «в цілому» чи «вцілому»: разом чи окремо?

Деякі люди пишуть в цілому окремо, а інші – разом, Джерело: pexels.com

В українській мові є слова, які так і хочеться написати разом. Приміром, слово «в цілому». Але як насправді пишеться «в цілому» чи все ж таки «вцілому»? Навіть якщо раніше ви робили помилку, прочитавши цей матеріал, ви зможете запобігти їй у майбутньому.

MigNews простими словами пояснить вам правило та правопис «в цілому» в українській мові.

«В цілому» чи «вцілому»: як пишеться?

Отже, для початку давайте визначимося, до якої частини мови належать ці слова. Поставте запитання до цього слова в реченні або, якщо ви його ще не склали, подумайте, на яке запитання воно відповідатиме.

«В цілому» відповідає на запитання «як» і є прислівником, утвореним за допомогою прийменника та прикметника. Через це багато хто й думає, що, раз це прислівник, то потрібно писати його разом. Але це не так. Згідно з правилом української мови, 3 прислівники, утворені за допомогою прийменника в, пишуться окремо. Крім «в цілому» до них належать і прислівники «в основному» та «в середньому».

Насправді «в цілому» є скалькованим висловлюванням, і експерти радять замінювати його стилістично правильним варіантом – загалом.

 «В цілому» як прикметник і прийменник та як іменник і прийменник: як пишеться?

Прислівник «в цілому» звучить і пишеться так само, як і поєднання прикметника та прийменника, а також як поєднання іменника та прийменника «в цілому». Усі вони пишуться окремо. Але їх не варто плутати, тому що в реченні вони виконуватимуть різні функції.

Приклади вживання прислівника «в цілому»

Раніше ми обговорювали правопис слова «щодо»: як правильно писати – разом чи окремо «що до»?

Вийти з мобільної версії сайту