Медіа Інформаційний Гід

Як позбутися сороконіжок удома: 5 простих способів

Сороконіжки насправді корисні для екосистеми, оскільки допомагають боротися з тарганами, сріблястими рибками, мухами, термітами та іншими шкідниками, Джерело: pexels.com

Найімовірніше, ви бачили сороконіжку – цих багатоногих сірувато-жовтих жуків із висячими вусиками, що сновигають підлогою та спричиняють у людей несподівані крики і стрибки на стільцях. Довгі ноги впливають на манеру пересування цієї комахи, створюючи такий собі «перекочувальний» рух, через який здається, що в них набагато більше ніг, ніж насправді. Зіткнення з однією з таких комах може шокувати, і ви будете шукати відповіді на запитання, як швидко позбутися сороконіжок удома.

MigNews хоче вам допомогти з цим і поділиться ефективними способами. Ви також дізнаєтеся, як запобігти появі сороконіжок у майбутньому.

Причини появи сороконіжок у вашому домі

Домашні сороконіжки мешкають у теплих і вологих місцях. Їх приваблюють сирі приміщення з високою вологістю і джерела їжі. Вони харчуються термітами, тарганами, клопами і мухами. Якщо ви вже зіткнулися з навалою комах або мух, сороконіжки, найімовірніше, прийдуть на допомогу.

Домашні багатоніжки проникають у будинки через тріщини у фундаменті та інші отвори, пише Better Homes & Gardens. Вони оселяються в сирих місцях, таких як підвал, ванна кімната, кімнатні рослини, гаражі та інші куточки, де багато вологи.

Ці тварини чутливі до світла. Вдень вони шукають укриття, а в темряві виходять на пошуки їжі. Тому виявити їх буває непросто. Швидше за все, ви знайдете їх у захаращених приміщеннях, коморах і листовому смітті – це ідеальні місця для укриття. Надлишки мульчі, листя, що гниє, і кора дерев біля будинку також слугують вологим укриттям, що приваблює багатоніжок.

Як позбутися сороконіжок удома: натуральні способи

Щоб знищити багатоніжок, заблокуйте місця проникнення, укриття і надлишок вологи в будинку. Потім використовуйте пастки, інсектициди або натуральні репеленти, щоб вигнати їх.

  1. Використовуйте пилосос. Якщо ви бачите, що сороконіжки з’являються в певному місці, скористайтеся пилососом, щоб висмоктати їх, витрусіть вакуумний мішок або чашку в герметичний пластиковий пакет і викиньте його в сміттєвий бак на вулиці.
  2. Усуньте джерела їжі. Присутність домашніх сороконіжок може свідчити про нашестя інших комах. Усуньте тарганів, моль, термітів та інші потенційні джерела їжі.
  3. Розпиліть оцет. Щоб знищити сороконіжок, обприскайте їх білим оцтом. Не розбавляйте оцет водою.
  4. Використовуйте натуральні репеленти. Сороконіжки чутливі до сильних запахів і уникають місць із сильними ароматами. Для відлякування сороконіжок можна використовувати листя пандана. Хоча його запах може здатися вражаючим для людини, цей аромат відлякує сороконіжок та інших шкідників. Інші натуральні репеленти – лемонграс та ефірні олії чайного дерева й перцевої м’яти. Змішайте ці ефірні олії з водою і розпиліть навколо можливих місць проникнення або місць, де ви бачили сороконіжок.
  5. Посипте сіллю вологі місця або тріщини в стінах. Посипте сіллю місця, де скупчується вода. Це може бути місце навколо контейнерів з водою для домашніх тварин, підвіконь і підвалів.

Як запобігти появі сороконіжок у вашому домі

Як позбутися сороконіжок удома: 5 простих способів
Регулярно прибирайте в будинку і підтримуйте в нормі вологість, щоб запобігти появі сороконіжок, Джерело: pexels.com

Найкращий спосіб запобігти проникненню сороконіжок у ваш будинок – закрити всі щілини і тріщини. Огляньте будинок, стіни, фундамент, двері та вікна, щоб виявити і закрити всі можливі місця проникнення. За необхідності додайте герметик.

Другий спосіб – усунути вологість і вогкість. Осушувач повітря, що працює, видалить зайву вологу з будинку, зробивши його менш привабливим для стоніг. Також вмикайте витяжні вентилятори у ванних кімнатах, на горищах і в інших місцях, схильних до підвищеної вологості. Усуньте протікання й будь-які сантехнічні проблеми в будинку, щоб знизити рівень вологості.

І останнє: стоноги шукають сирі й темні місця для захисту. Регулярно наводьте лад у всіх житлових приміщеннях, щоб позбутися потенційних укриттів. Регулярно пилососьте, чистіть і підтримуйте всі стоки і труби в чистоті, доглянутому стані і без органічних речовин, усуваючи всі можливі джерела їжі. Крім того, усуньте всі наявні осередки зараження комахами або мухами.

Власники котів хвилюються, чи безпечний хлорофітум чубатий для їхніх улюбленців. Дізнайтеся, чи можна тримати цю рослину у вашому будинку.

Вийти з мобільної версії сайту