Site icon Медіа Інформаційний Гід

Правопис слова «на добраніч» у 2024 – разом чи окремо?

Правопис слова «на добраніч» у 2024 – разом чи окремо?

У багатьох українців виникає дилема, як писати «на добраніч» чи «надобраніч», Джерело: pexels.com

Ще в дитинстві наші батьки бажали нам доброї ночі та солодких снів. Тепер ви, можливо, робите це своїм дітям. Але чи знаєте ви правопис слова «на добраніч»: потрібно писати разом чи окремо? Дехто впевнений, що разом, бо воно ними сприймається легше. Але чи так це?

MigNews хоче допомогти вам виправити поширену помилку в письмі та підкаже, як правильно писати «на добраніч».

Окремо «на добраніч» чи разом «надобраніч»: правопис у 2024 році

Єдиний варіант правильного написання – «на добраніч». «Надобраніч» – це груба помилка, адже такого слова просто не існує в українській мові.

Чому ж ми пишемо окремо «на добраніч»? Перед нами – прийменник «на» і незмінне слово з ознакою іменника «добраніч». В українській мові, згідно з правилами, вони пишуться окремо.

Значення фрази «на добраніч»

Фраза «На добраніч» – це побажання, що використовується у значенні «солодких тобі снів», «гарного тобі відпочинку», «доброї ночі». Вона є вигуком так само, як і слова «щасти», «прощавай». Дехто каже, що «на добраніч» можна замінити синонімом «спи спокійно», але в Україні це вважається поганою прикметою. Зазвичай цією фразою проводжали померлих, тож краще не використовувати її в мові: можна ненароком образити людину.

До речі, ви можете легко писати замість «на добраніч» слово «добраніч». Це не буде помилкою. Добраніч – коротка форма побажання доброї ночі.

Приклади, коли ми використовуємо в мовленні та на письмі «на добраніч»

Не менше труднощів викликають слова «за кордон». Чи маємо ми писати їх разом чи все ж таки окремо?

Вийти з мобільної версії сайту