Туреччина подала офіційну заявку на членство в БРІКС

Туреччина хоче побудувати альянси за межами Заходу.

Туреччина офіційно попросила приєднатися до групи країн БРІКС, оскільки вона прагне зміцнити свій глобальний вплив і налагодити нові зв’язки за межами традиційних західних союзників, повідомляє MigNews з посиланням на джерело Bloomberg.com.

Погляд адміністрації президента Ердогана 
полягає в тому, що геополітичний центр тяжіння зміщується від розвинутої економіки, за словами людей, які говорили на умовах анонімності, оскільки вони не уповноважені давати коментарі.

Новий дипломатичний поштовх країни відображає її прагнення розвивати зв’язки з усіма сторонами багатополярного світу, водночас виконуючи свої зобов’язання як ключового члена Організації Північноатлантичного договору.

За словами джерел, Туреччина подала заявку на приєднання до БРІКС кілька місяців тому через розчарування у зв’язку з відсутністю прогресу в її багаторічній спробі приєднатися до Європейського Союзу. Заявка також є частково результатом 
розбіжностей з іншими членами НАТО після того, як Туреччина підтримувала тісні зв’язки з Росією після її вторгнення в Україну в 2022 році.

Міністерство закордонних справ і президентство Туреччини відмовилися від коментарів, але Ердоган на вихідних у Стамбулі сказав:

Туреччина може стати сильною, процвітаючою, престижною та ефективною країною, якщо вона покращить свої відносини зі Сходом і Заходом одночасно. Будь-який інший метод не принесе користі Туреччині, а зашкодить.

У групу БРІКС, названу на честь Бразилії, Росії, Індії, Китаю та Південної Африки, входять деякі з найбільших країн, що розвиваються. На початку цього року вона отримала чотирьох нових членів, коли до її лав приєдналися Іран, Об’єднані Арабські Емірати, Ефіопія та Єгипет.

Питання про подальше розширення групи можуть обговорити під час саміту в російській Казані 22-24 жовтня. Серед інших країн, які бажають приєднатися, є Малайзія, Таїланд і близький союзник Туреччини Азербайджан.

БРІКС рекламує себе як альтернативу тим, що її члени вважають інституціями, де домінує Захід, таким як Світовий банк і Міжнародний валютний фонд. Нові члени потенційно можуть отримати доступ до фінансування через його банк розвитку, а також розширити свої політичні та торгові відносини.

Правляча Партія справедливості та розвитку Ердогана давно звинувачує західні країни в тому, що вони перешкоджають прагненням Туреччини створити самодостатню оборонну промисловість і сильну економіку. Президент неодноразово закликав до перегляду Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй, щоб розширити її п’ять постійних членів, і висловив зацікавленість у приєднанні до Шанхайської організації співробітництва, створеної Росією та Китаєм як суперника НАТО.

Туреччина вважає, що приєднання до БРІКС може допомогти країні покращити економічне співробітництво з Росією та Китаєм і стати торговим каналом між ЄС та Азією. За словами джерел, президент хоче бути центром експорту газу з Росії та Центральної Азії.

Зараз в Мережі активно обговорюють президентські вибори в США. Дізнайтесь, у кого більше шансів перемогти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.