Україна – друга країна у Східній Європі за обсягом криптовалютних транзакцій. Які показники?

Фахівці звернули увагу на стрімке зростання DeFi-сегменту в Україні, а також на збільшення обсягів як великих, так і дрібних переказів.

Україна зайняла друге місце в Східній Європі за обсягом отриманих криптоактивів, досягнувши показника понад 100 мільярдів доларів. Це підтверджує звіт компанії Chainalysis, згідно з яким регіон посідає четверте місце у світі за величиною крипторинку, маючи частку 11% на глобальному ринку.

Загальна ончейн вартість криптоактивів у Східній Європі з липня 2023 до червня 2024 року становила 499,14 мільярда доларів, з яких 324 мільярди доларів були зосереджені на централізованих криптобіржах, як повідомляє MigNews.

Фахівці зауважили на зростанні активності у DeFi-сегменті, який досяг 165,46 мільярда доларів. Основними факторами, що сприяють зростанню криптотранзакцій в Україні, стали інституційні та професійні перекази. За даними, більше половини обсягу транзакцій у регіоні пов’язано з інституціональними інвесторами.

Незважаючи на значні обсяги криптоторгівлі, Україні не вистачає нормативно-правової бази для регулювання криптоіндустрії, що викликає питання щодо класифікації деяких транзакцій як «інституційних». Представник біржі WhiteBIT зазначив, що підвищення активності на крипторинку пов’язано з прагненням українців до фінансової стабільності в умовах війни.

Дослідження також виявило зростання купівлі біткоїнів за гривню до 882,64 мільйона доларів, незважаючи на те, що з березня 2023 року криптобіржі призупинили обробку операцій з гривневими картками. Це залишає незрозумілим, які саме перекази були проаналізовані у звіті.

Значне зростання інституційних та професійних криптопереказів в Україні свідчить про бажання багатьох знайти фінансову стабільність в умовах триваючої війни, оскільки криптовалюти розглядаються як більш безпечна альтернатива. На цю тенденцію впливають глобальні фактори, такі як ринкова волатильність, інфляція та санкції, пов’язані з війною, а також зростаючий інтерес інституційних інвесторів до біткоїн-ETF від таких компаній, як BlackRock.

Країни Східної Європи за вартістю всіх криптотранзакцій у регіоні. Джерело: звіт Chainalysis.

У сегменті DeFi в Україні спостерігається зростання активності, хоча на тлі зменшення використання стейблкоїнів та спадного тренду в лендингових проєктах і NFT-маркетплейсах.

Експерти вважають, що Україна має потенціал стати важливим гравцем на крипторинку Східної Європи завдяки високому рівню цифровізації та прагненню до інновацій. Очікується, що впровадження регламенту MiCA в Україні відкриє нові можливості для розвитку криптоекономіки, залучення інвестицій і стимулювання технологічних стартапів.

До речі, криптовалюта — найогидніше чоловіче хобі за версією жінок.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.