Продукти харчування та ліки – це не просто засоби для задоволення бажань або поліпшення самопочуття. Це складні хімічні речовини, які живлять організм і допомагають йому процвітати. Але коли ці хімічні речовини вступають у контакт одна з одною (наприклад, у кишківнику), вони можуть взаємодіяти, що іноді призводить до того, що вони не працюють так, як потрібно, або спричиняють неприємні побічні ефекти. Які ліки та продукти не можна поєднувати?
MigNews поділиться порадами фармацевта з Chemist4U Іена Бадда. Важливо: якщо ліки категорично не можна поєднувати з певним продуктом або напоєм, це обов’язково буде вказано на етикетці рецепта. Але можна легко пропустити або забути про ці попередження.
Які ліки та продукти не можна поєднувати: молочні продукти та антибіотики
«Багато ліків взаємодіють з їжею і напоями, змінюючи їхнє всмоктування або метаболізм», – каже Бадд. «Одна з найпоширеніших взаємодій – молочні продукти, що знижують всмоктування антибіотиків тетрацикліну і ципрофлоксацину».
Тетрацикліни використовують для лікування таких захворювань, як бактеріальні інфекції, розацеа, акне і H. pylori. Поширений бренд, який використовує NHS, – Tetralysal 300. Ципрофлоксацини, з іншого боку, використовують для лікування таких інфекцій, як пневмонія, інфекції шкіри, кісток, очей і вух.
На прийом цих препаратів може вплинути вживання молочних продуктів. у деяких випадках кальцій, що міститься в молочних продуктах, зв’язується з антибіотиками, перешкоджаючи їх проникненню в кров. Щоб уникнути цього, зазвичай рекомендується почекати близько трьох годин після прийому антибіотика, перш ніж вживати молочні продукти. Загалом, не запивайте їх великою склянкою молока.
Несумісність ліків з їжею: продукти, багаті на вітамін K, і варфарин
Варфарин – поширені ліки, що використовуються для лікування тромбів і зниження ризику інфаркту та інсульту. Але продукти, багаті на вітамін K (наприклад, шпинат, капуста, броколі та чорниця), можуть перешкодити його ефективній дії.
Вітамін К і варфарин можуть діяти один проти одного. Варфарин розріджує кров і перешкоджає утворенню тромбів, а вітамін К допомагає крові згортатися.
Це не означає, що люди, які приймають варфарин, повинні повністю відмовитися від вживання вітаміну К, оскільки він важливий для загального здоров’я. Це лише означає, що людям, які приймають препарат, необхідно підтримувати стабільне споживання вітаміну К, щоб дозування препарату було точним.
Які ліки і продукти не можна поєднувати: 5-HTP і антидепресанти
Тим, хто приймає антидепресанти, слід уникати прийому 5-HTP (або 5-гідрокситриптофану). Це пов’язано з тим, що 5-HTP може підвищувати рівень серотоніну в мозку. Це хороша новина для тих, хто хоче поліпшити настрій і сон, але антидепресанти (тобто селективні інгібітори зворотного захоплення серотоніну) вже зупиняють реабсорбцію серотоніну після його використання. Тому додавання ще більшої кількості серотоніну в це рівняння може призвести до його надлишку.
Це може спричинити стан, відомий як серотоніновий синдром. Це – потенційно небезпечний для життя стан, який може спричиняти такі симптоми, як припливи жару, підвищення кров’яного тиску та сплутаність свідомості.
Варто зазначити, що 5-HTP не міститься в продуктах, які ми їмо, тому вам не варто турбуватися про те, що ви споживатимете надто багато цієї речовини з цільних продуктів. Наш організм виробляє 5-HTP з триптофану (міститься в яйцях, молоці, лососеві та сої). Але вживання великої кількості триптофану не призводить до такого збільшення 5-HTP, як це може зробити добавка.
Несумісність ліків з їжею: грейпфрут і статини, деякі антидепресанти, блокатори кальцієвих каналів та імунодепресанти

Грейпфрут – великий поганий вовк, коли йдеться про взаємодію їжі та ліків. «Грейпфрут інгібує фермент CYP3A4 у печінці та кишківнику, що знижує розщеплення ліків», – каже Бадд. «Це може призвести до підвищення рівня ліків у крові. Це збільшує ризик побічних ефектів, таких як пошкодження м’язів під час прийому статинів або надмірна седація під час прийому антидепресантів».
Проблеми можуть виникнути не тільки з грейпфрутами: «Хоча грейпфрут – найвідоміший винуватець, померанець і фрукт помело можуть чинити аналогічний вплив», – каже Бадд. «Навіть невелика кількість може бути значною, а взаємодія може тривати до 24 годин». Це пояснюється наявністю хімічних сполук, відомих як фуранокумарини, які пов’язані з гірким смаком цих фруктів.
До антидепресантів, на які може вплинути вживання грейпфрута, належать сертралін, тразодон, флуоксетин, флувоксамін і пароксетин. Більшість ліків, на які може вплинути грейпфрут, мають відповідну вказівку на етикетці.
Які ліки та продукти не можна поєднувати: чай і добавки із залізом
Багато хто з нас любить приймати харчові добавки вранці. Але, якщо ви приймаєте залізовмісні добавки незабаром після ранкової чашки чаю, саме час відмовитися від цього.
Це пов’язано з тим, що таніни, що містяться в чаї, – один із видів поліфенолів – можуть з’єднуватися із залізом у деяких продуктах або добавках, перешкоджаючи його засвоєнню. Це особливо вірно для рослинних (негемових) джерел заліза. Тому будьте особливо обережні, якщо ви дотримуєтеся вегетаріанської або веганської дієти.
Білок важливий не тільки для м’язів, а й здоров’я. Але що їсти, щоб його отримати? У цих продуктах його більше, ніж у яйцях.