Site icon Медіа Інформаційний Гід

Спалах смертельного захворювання виявлено ще в одній країні: що таке вірус Марбург?

Спалах смертельного захворювання виявлено ще в одній країні: що таке вірус Марбург?

Спалах смертельного захворювання виявлено ще в одній країні: що таке вірус Марбург? Джерело: Tengrinews.kz.

Представники охорони здоров’я в Руанді мають справу з першим у країні спалахом вірусу Марбург, хвороби, схожої на лихоманку Ебола, від якої, якщо її не лікувати, рівень летальності досягає 88%, пише MigNews з посиланням на джерело Krqe.

Вперше про спалах було оголошено 27 вересня. Вірусом захворіли щонайменше 36 людей, 11 з яких померли станом на цей тиждень.

Щонайменше 19 випадків було у медичних працівників, більшість із яких працюють у відділеннях інтенсивної терапії.

Наразі досліджуються потенційні джерела спалаху в Руанді, який на сьогоднішній день вразив сім із 30 округів африканської країни.

Вірус Марбург був вперше ідентифікований у 1967 році після спалахів у лабораторіях у Марбурзі, Німеччина, та Белграді, Сербія. Семеро людей померли після контакту з вірусом під час проведення досліджень на мавпах.

За даними ВОЗ спалахи хвороби Марбург 
були зареєстровані в Південній Африці, Кенії, Демократичній Республіці Конго, Анголі, Уганді та Танзанії, окремі випадки захворювання підтверджені в Нідерландах і Сполучених Штатах.

Вважається, що вірус Марбург, як і лихоманка Ебола, походить від плодоножих кажанів і поширюється між людьми через тісний контакт із рідинами організму інфікованих осіб або поверхнями, такими як заражені простирадла. Без лікування Марбург може призвести до летального результату до 88% людей, які захворіли на це захворювання.

Симптоми включають лихоманку, болі в м’язах, діарею, блювоту та нездужання, при цьому крововиливи є звичайним явищем у багатьох пацієнтів. У летальних випадках смерть зазвичай настає між 8 і 9 днями після початку захворювання, зазвичай їй передує сильна втрата крові та шок. Немає дозволеної вакцини або лікування вірусу, але ВООЗ каже, що шанси на виживання покращуються за допомогою регідратації та лікування специфічних симптомів.

Жителів Руанди закликали уникати фізичного контакту, щоб стримати поширення. Суворі заходи включають призупинення відвідування шкіл і лікарень.

За даними органів охорони здоров’я Руанди, було ідентифіковано щонайменше 300 осіб, які контактували з тими, у кого було підтверджено наявність Марбурга, і невизначена кількість із них перебуває в ізоляторах.

Влада також занепокоєна, що деякі випадки були виявлені в регіонах, які межують з іншими державами, включаючи Конго, Бурунді, Уганду та Танзанію; однак станом на зараз жодних підтверджених випадків в інших країнах не було зареєстровано.

ВООЗ оцінює ризик цього спалаху як «дуже високий» на національному рівні, «високий» на регіональному рівні та «низький» на глобальному рівні».

Тим часом у США зростає ризик поширення вірусу, що викликає параліч.

Вийти з мобільної версії сайту