Медіа Інформаційний Гід

Що означає жирний кал? Причини, симптоми та лікування стеатореї

У багатьох випадках жирні випорожнення можуть свідчити про те, що ваш організм не засвоює або не розщеплює жири належним чином, що може бути спричинено мальабсорбцією або іншими медичними станами, Джерело: pexels.com

Слідкуйте за будь-якими змінами в роботі кишківника – це хороший спосіб дізнатися про загальний стан здоров’я. Наприклад, що означає жирний кал (так звана стеаторея)? Іноді може бути ознакою основного захворювання.

MigNews перерахує вам можливі причини, щоб ви знали, чи варто звертатися до лікаря в разі цього симптому.

Що означає жирний кал (стеаторея)?

Маслянисті випорожнення – це саме те, на що вони схожі: кал, який виглядає маслянистим або жирним. Можливими причинами жирних випорожнень є захворювання, що призводять до екзокринної недостатності підшлункової залози (ЕНПЗ), дефіцит жовчних кислот, а також хвороби, що вражають тонкий кишківник.

Наполегливо рекомендуємо звернутися до лікаря або медичного працівника, якщо ви помітили надлишок олії або жиру у своїх випорожненнях, особливо якщо ви відчуваєте будь-які додаткові симптоми, такі як каловий запах, плаваючі випорожнення, діарея, втрата ваги або сильний біль у животі.

Що означає жирний кал: хронічні жовчні камені

Хронічні жовчні камені – це тверді частинки (зазвичай складаються з холестерину або білірубіну), які утворюються в жовчному міхурі. Ці частинки можуть закупорити жовчну протоку, що також відомо як холестаз, який може порушити перетравлення їжі (особливо жирів) і спричинити маслянисті випорожнення.

Крім непрохідності жовчних проток і жирних випорожнень, камені можуть спричиняти біль у жовчному міхурі. Основний симптом болю в жовчному міхурі – сильний біль у правій верхній частині живота, який може тривати кілька годин.

Якщо камені знаходяться в жовчному міхурі, але не спричиняють болю або будь-яких симптомів, це називається жовчнокам’яною хворобою. 

Причина жирного калу 2: рак підшлункової залози

У рідкісних випадках жирні випорожнення можуть бути ознакою раку підшлункової залози, пише Khealth. Пухлини, що обтурують протоки підшлункової залози, можуть призвести до екзокринної недостатності підшлункової залози (ЕНПЗ), що спричиняє маслянисті випорожнення.

Додаткові симптоми раку підшлункової залози, якщо вони присутні, також можуть включати:

Якщо ви відчуваєте перераховані вище симптоми на додаток до жирних випорожнень, необхідно якомога швидше звернутися до лікаря або медичного працівника.

Що означає жирний кал: целіакія

Целіакія – одна з найпоширеніших причин мальабсорбції жирів, яка може призвести до жирних випорожнень. Целіакія – хронічний розлад травлення та імунітету, що ушкоджує тонкий кишківник і спричиняється вживанням продуктів, що містять глютен.

Діти частіше, ніж дорослі, стикаються з симптомами порушення травлення, які включають в себе:

Причина жирного калу 4: хронічні захворювання печінки

Хронічні або тривалі захворювання печінки, включно з цирозом, первинним біліарним холангітом (ПБХ) і первинним склерозувальним холангітом (ПСХ), можуть порушити здатність організму засвоювати жовчні кислоти. Це може спричинити дефіцит жовчних кислот, що може призвести до жирних випорожнень.

Що означає жирний кал: винне харчування

Дієтичні причини жирних випорожнень зазвичай пов’язані з провокувальним фактором у вигляді відомого захворювання. Наприклад, якщо у вас непереносимість лактози і ви вживаєте молочні продукти, це може спричинити жирні випорожнення.

Аналогічно, якщо у вас целіакія і ви вживаєте глютен, це також може спричинити жирні випорожнення.

Причина жирного калу 6: кістозний фіброз

Що означає жирний кал? Причини, симптоми та лікування стеатореї
На ранніх стадіях жирні випорожнення часто залишаються нерозпізнаними через мінімальні та неспецифічні симптоми. Саме тому важливо звернутися до лікаря, щойно ви помітите будь-які зміни в випорожненнях, Джерело: pexels.com

Муковісцидоз – ще одна поширена причина мальабсорбції, яка може призвести до жирних випорожнень. Це генетичне захворювання, що спричиняє проблеми з диханням і травленням.

Це захворювання характеризується наявністю густого слизу, який може блокувати дихальні шляхи, а також перешкоджати проникненню білків до кишківника, що утруднює правильне засвоєння організмом поживних речовин з їжі.

Симптоми муковісцидозу включають:

Інші захворювання, що вражають тонкий кишківник

Інші захворювання та інфекції, що вражають тонкий кишківник, можуть спричиняти маслянисті випорожнення.

До них належать:

Симптоми

Основний симптом стеатореї – маслянисті або жирні випорожнення.

Додаткові симптоми й ознаки стеатореї включають:

У людей, які страждають на стеаторею, викликану мальабсорбцією жирів, також може спостерігатися:

Діагностика

Діагностика причини стеатореї зазвичай включає в себе обстеження, зокрема збір анамнезу та огляд у вашого лікаря.

Після обстеження вам може знадобитися додаткове обстеження, яке може включати лабораторні аналізи, рентгенологічні знімки, ендоскопію, колоноскопію або більш інвазивні дослідження. 

Лікування

Лікування залежить від конкретної ситуації. Залежно від причини жирних випорожнень вам можуть бути рекомендовані зміни в раціоні харчування, вживання вітамінів та інші методи лікування.

Не можете сходити в туалет? Тут ми ділилися порадами, як швидко зробити це без ліків.

Вийти з мобільної версії сайту