Куркума і мед уже багато років є основними продуктами в коморі. І це неспроста. Вони не тільки надають стравам чудового смаку, а й мають безліч корисних властивостей. Як каже дієтологиня Адерет Дана Хох, прийом куркуми та меду може принести величезну користь вашому здоров’ю.
MigNews пропонує дізнатися подробиці про переваги, а також про найкращі способи поєднання цих інгредієнтів.
Користь куркуми
Куркума – це земляна спеція, яку отримують із рослини Curcuma longa, що належить до сімейства імбирних. Вона яка широко використовується завдяки своїм потужним антиоксидантним і протизапальним властивостям.
- За словами дієтологині Віолетти Морріс, екстракт активної сполуки куркуміну блокує ключові запальні шляхи в організмі, зменшуючи хронічне запалення і полегшуючи біль.
- За словами Хох, куркума може знизити ризик серцевих захворювань, оскільки вона «знижує рівень маркерів запалення, таких як С-реактивний білок та інтерлейкін-6, які часто підвищені при серцевих захворюваннях». Згідно з дослідженням 2022 року, опублікованим у журналі Cells, куркума може також знижувати загальний рівень холестерину і рівень ЛПНЩ (поганого) холестерину.
- За даними клініки Майо, вона може поліпшити легкі симптоми виразкового коліту – хронічного запального захворювання кишківника, що спричиняє запалення і виразки в травному тракті. За даними дослідження 2022 року, опублікованого в журналі American Family Physician, щоденне вживання лише двох-трьох грамів куркуми може полегшити симптоми захворювання, якщо використовувати його поряд із традиційними методами, такими як медикаментозне лікування і зміна раціону харчування. Це пов’язано з тим, що куркумін може зменшувати запалення і сприяти загоєнню тканин завдяки своїй антиоксидантній дії, каже Морріс.
- Куркумін може знижувати рівень глюкози в крові через свою здатність підвищувати чутливість до інсуліну, що дає змогу підтримувати рівень цукру в крові на стабільному рівні.
- Він може сприяти зниженню ваги, оскільки здатний зменшити запалення в жировій тканині та підвищити рівень адипонектину – гормону, що сприяє спалюванню жиру. Запалення також пов’язане з ожирінням. А оскільки куркумін має протизапальну дію, ця спеція може сприяти схудненню, особливо в поєднанні зі здоровим способом життя.
Користь меду
Ви, ймовірно, знайомі з медом. Цей побічний продукт бджільництва містить невелику кількість мікроелементів і антиоксидантів, відомих як засіб для загоєння виразок у роті та пом’якшення симптомів застуди.
- Він може заспокоїти біль у горлі та кашель, а також «вбиває мікроби, бореться з бактеріями і вірусами та зменшує запалення», що робить його натуральним засобом від хвороб, каже Морріс.
- Він може загоювати виразки в роті завдяки своїм антимікробним і тканинновідновлювальним властивостям, які також зменшують запалення. Медичний мед також може лікувати застудні виразки, згідно з дослідженням 2021 року, опублікованим у журналі Pharmaceuticals. «Це пов’язано зі здатністю меду посилювати противірусну дію, сприяти загоєнню ран, зменшувати біль і свербіж», – каже Морріс.
- За словами дієтологині Келлі Таліаферро, він може сприяти зниженню ваги, оскільки спричиняє повільніше і менше підвищення рівня цукру в крові, ніж рафінований цукор, покращуючи жировий обмін і загальний контроль ваги. Як і куркума, мед також підвищує рівень адипонектину, який сприяє спалюванню жиру і зменшує запалення в жировій тканині, каже вона.
Прийом куркуми та меду: переваги поєднання для здоров’я
«Хоча обидва інгредієнти сильні самі по собі, разом вони можуть утворити синергетичний дует», – каже Морріс. Це пов’язано з тим, що мед може потенційно посилювати корисні властивості куркуми. Наприклад, її протизапальні та лікарські властивості, згідно з дослідженням Heliyon, опублікованим 2024 року. Оскільки куркумін є потужним протизапальним засобом, а флавоноїди та поліфеноли в меді також борються із запаленням, у поєднанні вони посилюють загальну запальну реакцію організму, каже Морріс.
Крім того, за словами Таліаферро, оскільки мед і куркума підтримують контроль рівня цукру в крові, додавання обох продуктів у раціон може принести найбільшу користь при зниженні ваги.
Прийом куркуми та меду: потенційні побічні ефекти
Куркума і мед зазвичай добре переносяться разом. Але їх вживання в помірних кількостях окремо і в тандемі – ключовий момент. «Велика кількість куркуми може викликати шлунково-кишковий дискомфорт. А надмірне вживання меду може призвести до стрибків цукру в крові», – каже Хох. Мед також може викликати алергічні реакції у людей, які страждають на алергію на бджолиний пилок. Тому за наявності алергії його краще взагалі не вживати, додає вона.
Як приймати куркуму і мед разом
- Ви можете їсти їх окремо або разом, наприклад, у смузі, або приймати добавки з куркумою і медом окремо. Існують комбіновані добавки з медом і куркумою, але Морріс зазвичай їх не рекомендує. Їхні поживні речовини можуть зменшитися під час обробки в добавці. Тому краще вживати натуральні, цільні продукти.
- За словами Морріс, куркуму і мед можна вживати в будь-який час дня. Але обов’язково під час їжі, щоб куркума краще засвоювалася і знижувала ризик травного дискомфорту.
- Якщо ви приймаєте препарати для розрідження крові, порадьтеся з лікарем, перш ніж починати вживати будь-які добавки, оскільки вони можуть вплинути на згортання крові, кажуть Хох і Морріс. Люди, які страждають на діабет, також повинні стежити за споживанням меду й уважно контролювати рівень цукру в крові через його високий вміст, каже Хох.
Ви можете знайти куркуму в будь-якому відділі спецій супермаркету. Але, якщо ви обираєте добавку, шукайте ту, яка на 95 відсотків складається з куркуміну і містить екстракт чорного перцю (піперин), що покращує засвоєння, каже Хох.
Інший варіант – шукати добавки з куркумою, на етикетці яких є такі терміни, як нано-куркумін, фітосома куркуміну, наночастинки куркуміну або нанодоставка. За словами Морріс, це означає, що спосіб обробки дає змогу добавці довше зберігатися і працювати у вашому організмі.
Що стосується меду, Хох рекомендує використовувати сирий, непастеризований, який можна знайти в більшості магазинів. Мед манука – ще один чудовий вибір завдяки своїм додатковим протизапальним властивостям. А мед туаланга має антимікробні (такі, що вбивають бактерії) властивості, каже Морріс.
Що стосується дозування (окремо або разом), то Таліаферро рекомендує вживати куркуму в кількості половини чайної ложки на день. Що стосується меду, то, за словами Морріса, для досягнення максимальної користі для здоров’я рекомендується вживати від 3,5 до 4 столових ложок (близько 70 грамів) на день.
Є ще одне корисне поєднання – куркума та імбир. Дізнайтеся, як вони вплинуть на здоров’я серця.