Діагноз «діабет» може змінити все життя. Він також може збити з пантелику: чи справді діабет спричинений вживанням занадто великої кількості цукру? І що означає діагноз «діабет» для вашої дієти? Є так багато забобонів з цього приводу. Про це повідомляє MigNews з посиланням на FBC.net.ua. Міфи про діабет не тільки вводять нас в оману, а й наражають на небезпеку здоров’я і життя багатьох людей.
Тому пропонуємо розібрати найпоширеніші з них і дізнатися правдиві факти про це захворювання.
Міфи про діабет: при діабеті потрібні особливі продукти
Такі продукти, як шоколад, торти та печиво, призначені для людей з діабетом, можуть бути без цукру. Але це не робить їх хорошим вибором. У них, як і раніше, багато насичених жирів і калорій. А використовуваний підсолоджувач може чинити проносну дію, якщо його з’їсти занадто багато.
Крім того, такі продукти часто коштують дорожче. Краще заощадити гроші і зрідка вживати невелику кількість стандартних продуктів.
Міф 2: Людям із діабетом не можна їсти фрукти
Фрукти – це здоровий вибір і, поряд з овочами, мають становити більшу частину здорового збалансованого харчування. Фрукти містять більше натуральних цукрів, ніж овочі. Але все ж менше цукру, ніж торти, печиво та цукерки, а також містять інші поживні речовини та клітковину.
Якщо у вас високий рівень глюкози в крові, то навряд чи проблема в тому, що у вашому раціоні присутні фрукти. Перш ніж відмовлятися від фруктів, зверніть увагу на інші джерела цукру у вашому раціоні.
Міфи про діабет: діабет спричиняється вживанням занадто великої кількості цукру
Діабет 1-го типу не пов’язаний з дієтою або способом життя. Він виникає, коли клітини, що виробляють інсулін у підшлунковій залозі, руйнуються імунною системою.
Також невірно стверджувати, що діабет 2-го типу спричиняється цукром. Однак імовірність розвитку цього типу діабету вища, якщо ви страждаєте на надмірну вагу або ожиріння. Дієта з високим вмістом цукру часто є висококалорійною. А занадто велика кількість калорій може призвести до збільшення ваги.
У багатьох країнах люди їдять більше цукру, ніж рекомендується. Тому більшості з нас корисно скоротити кількість солодких ласощів, вибирати напої без цукру і перевіряти списки інгредієнтів на наявність доданих цукрів.
Міф 4: Діабет 2 типу – це «легкий» діабет
Навіть якщо вам не потрібно приймати ліки для контролю, діабет 2-го типу не є легкою формою діабету. Важливо добре контролювати свій стан, щоб уникнути розвитку ускладнень. Вони можуть включати втрату зору і навіть ампутацію кінцівок, а також підвищений ризик інфаркту та інсульту.
Міфи про діабет: при діабеті не можна їсти солодке
Якщо у вас діабет 2-го типу і ви їсте багато солодкого, вам буде складно контролювати рівень цукру в крові та вагу. Це не означає, що ви повинні виключити зі свого раціону всі солодкі ласощі. Але нехай вони будуть не щодня, а час від часу, радить дієтолог.
Міф 6: Люди з діабетом мають дотримуватися спеціальної дієти
Дієта для людей з діабетом така ж, як і для всіх інших – здорове, збалансоване харчування. Вона включає в себе велику кількість фруктів і овочів, а також бобові, рибу, яйця, нежирне м’ясо і молочні продукти з низьким вмістом жиру.
Обмежте споживання таких продуктів, як торти, печиво та солодощі. Намагайтеся вживати напої без цукру, як-от вода та несолодкий чай або кава.
Міфи про діабет: при діабеті не можна пити алкоголь
За діабету пити алкоголь можна, але важливо дотримуватися рекомендацій. А це – не більше 14 одиниць на тиждень. Якщо ви п’єте так багато, переконайтеся, що у вас є кілька безалкогольних днів на тиждень.
Якщо ви намагаєтеся схуднути, пам’ятайте, що алкогольні напої можуть додати багато калорій до раціону, а також стимулювати апетит і знижувати рівень заборон. Це ускладнює дотримання планів здорового харчування.
Деякі ліки від діабету (інсулін або сульфонілсечовина) можуть підвищити ймовірність гіпотонії, якщо ви вип’єте алкоголь. І цей ефект може тривати до 24 годин після вживання. Тому переконайтеся, що ви підготовлені і що люди, які перебувають із вами, знають про це.
Міф 8: Уникати цукру – найголовніше при діабеті
Поживні продукти, такі як фрукти, овочі, молоко і молочні продукти, містять натуральні цукри. Тож їх варто включити у свій раціон.
Варто уникати цукровмісних продуктів, які містять мало поживних речовин, крім калорій. Це такі продукти, як солодощі та напої з високим вмістом цукру, а також жирні та цукристі продукти, такі як торти, печиво та шоколад.
Цукор також може бути доданий у продукти, які в іншому є поживними. Згадайте пластівці, молочні напої та йогурти з цукровою пудрою, а також фрукти, консервовані в сиропі. Вибирайте продукти без цукру або з додаванням цукру, щоб отримати поживні речовини без зайвого цукру.
Чи справді важливий глікемічний індекс? Тут ми розповіли про нього та продукти з високим ГІ детально.