Медіа Інформаційний Гід

Чи можуть тести зі слиною визначити ваш біологічний вік? Експерти винесли свій вердикт

Чи можуть тести зі слиною визначити ваш біологічний вік? Експерти винесли свій вердикт. Джерело: ukr.net

Тим, хто хоче зазирнути у своє майбутнє, щоб побачити, скільки років їхньому тілу, немає потреби шукати далі — компанії все частіше намагаються розгадати загадку за вас. 

Тести на біологічний вік, які були продаються в Мережі, теоретично можуть розрізнити ваш хронічний вік від біологічного. Перше стосується того, скільки років ви прожили, тоді як друге є оцінкою занепаду організму на основі тонких маркерів у вашій ДНК. 

Але нові дослідження показали, що вони можуть бути не такими точними, як вважалося на перший погляд, у визначенні вашого справжнього біологічного віку, пише MigNews з посиланням на джерело Daily Mail.

Американські вчені попередили, що їхні висновки мають «важливий вплив на інтерпретацію комерційних тестів на біологічний вік», і що це допоможе удосконалити їх точність і корисність у майбутньому.

Епігенетика — добре розвинена галузь, у якій десятки компаній виробляють власні «годинникові» тести слини та крові.

Але виникають питання щодо того, чи можна використовувати саму епігенетику, щоб рекомендувати зміни способу життя.

Традиційний погляд на старіння полягає в тому, що воно спричинене повільним накопиченням пошкоджень на клітинному рівні. Подібно до автомобіля, наші деталі ламаються або зношуються. Ось тут і з’являється тест на епігенетичний годинник.

За середню ціну від 250 доларів США вони вимірюють так звані рівні метилювання ДНК. Це ступінь, до якого спеціальні молекули, які називаються метильними групами, прикріпилися до ДНК у ваших клітинах.

Дослідники з Гарвардського університету оцінили, як стовбурові клітини в тканині або органі впливають на його епігенетичний годинник. 

Тести на мишах показали, що вони відрізняються за частинами тіла, причому стовбурові клітини в скелетних м’язах, трахеї та навіть крові виявилися менш віковими, ніж більш зрілі клітини.

Тест на визначення біологічного віку. Джерело: Daily Mail.

Для порівняння, стовбурові клітини мали подібний епігенетичний вік до зрілих клітин шкіри та кишечника. 

У журналі Stem Cell Reports дослідники заявили, що клітини м’язів і крові, «які зазнають пов’язаних із віком змін у кількості, реєструють відмінний епігенетичний вік від об’ємних тканин». 

Подальші експерименти також показали, що епігенетичний вік стовбурової клітини пов’язаний зі швидкістю, з якою вона ділиться та створює нові клітини.

Вони прийшли до висновку, що на епігенетичний вік тканини впливає активність стовбурових клітин. Але стовбурові клітини можуть змінюватися у відповідь на старіння, травму або хворобу, зазначили вони, що означає, що результати тестів на біологічне старіння можуть бути неточними. 

Дослідники додали, що їхні висновки допоможуть покращити точність і корисність тестів у майбутньому.

Дізнайтесь, що говорять дослідження про каву без кофеїну і чи справді вона може викликати рак.

Вийти з мобільної версії сайту