Медіа Інформаційний Гід

Чому я часто ходжу в туалет по-великому? У мене швидкий метаболізм?

Вважається «нормальним» випорожнюватися від трьох разів на день до трьох разів на тиждень, незалежно від швидкості вашого метаболізму, Джерело: pexels.com

Швидкий обмін речовин допомагає схуднути! Прискорення метаболізму – це добре! Всі ці слова ви напевно чули в розмовах про метаболізм і схуднення. Але цей процес в організмі пов’язаний не тільки з регулюванням ваги – він охоплює всі хімічні процеси, які відбуваються у вашому тілі, коли воно перетворює їжу і напої на енергію. Насправді, метаболізм також забезпечує енергією дихання, циркуляцію крові та регулювання температури тіла. За даними Клівлендської клініки, він навіть допомагає травній системі вашого організму. Запитуєте себе, чому я часто ходжу в туалет по-великому? Чи справді причина у швидкому метаболізмі? Необов’язково.

Як каже гастроентерологиня Венді ЛеБретт, метаболізм може впливати на рухливість кишківника і частоту випорожнень, але це лише один із багатьох факторів у дуже складній системі. MigNews допоможе розібратися.

Чому я часто ходжу в туалет по-великому: як пов’язані здоров’я кишківника і метаболізм

Оскільки метаболізм і травлення – це дві окремі системи в нашому організмі, важливо знати, як кожна з них працює сама по собі. Травлення вимірюється часом проходження їжі і стосується того, як організм розщеплює їжу і видаляє відходи через шлунково-кишковий тракт. Метаболізм, з іншого боку, вимірюється кількістю витрачених калорій і являє собою процес використання клітинами організму енергії (отриманої з перевареної їжі) для багатьох тілесних процесів.

Теоретично, якщо організм працює швидше, переробляючи і перетворюючи їжу на енергію (тобто швидкий метаболізм), то і травна система може працювати швидше, що призведе до частішого випорожнення. «Швидкий метаболізм може призвести до прискорення травлення і більш швидкого просування їжі травним трактом», – каже дієтологиня Джессі Вонг.

Проте досліджень, що підтверджують цю теорію, не так багато. Необхідні додаткові дослідження, щоб визначити, чи є швидкий метаболізм безпосередньою причиною почастішання випорожнень. Іншими словами, деякі люди зі швидким метаболізмом можуть страждати від закрепів або уповільненого кишкового транзиту. У той час як люди з повільним метаболізмом можуть страждати від діареї або випорожнюватися частіше. Крім того, частота випорожнень, що вважається «нормальною», у всіх різна, тому буває складно визначити, що пов’язано з метаболізмом, а що ні.

У підсумку? Є ймовірність, що прискорений метаболізм може призвести до прискорення травлення, але не всі будуть випорожнюватися частіше через це.

Чому я часто ходжу в туалет по-великому: інші чинники, що впливають на частоту дефекації

Чому я часто ходжу в туалет по-великому? У мене швидкий метаболізм?
Хоча прискорений метаболізм може трохи збільшити частоту випорожнення кишківника, на кількість щоденних випорожнень кишківника більший вплив чинять дієта, споживання рідини та загальний стан кишківника, Джерело: pexels.com

Швидкість метаболізму – це не єдиний фактор, який може впливати на те, як часто ви ходите в туалет. За словами докторки ЛеБретт, частота – це навіть не найкращий показник моторики кишківника, або руху їжі по шлунково-кишковому тракту. Найкращим показником моторики кишківника є зовнішній вигляд калу, який можна порівняти за допомогою Бристольської шкали калу. Ця шкала класифікує консистенцію випорожнень за шкалою від 1 до 10, щоб допомогти визначити, наскільки регулярними є ваші випорожнення.

«Випорожнення типів 1 і 2 відповідає закрепам і сповільненій моториці кишківника, випорожнення типів 6 і 7 – діареї і швидшому часу проходження кишківником, а випорожнення типів 3-5 перебувають у межах норми», – каже докторка ЛеБретт.

На моторику кишківника можуть впливати такі чинники:

Інші ознаки швидкого метаболізму

Крім можливого почастішання дефекації, інші ознаки швидкого метаболізму можуть бути такими:

Можливо, ваш метаболізм теж працює надто швидко. Зазвичай це є результатом основного захворювання, наприклад, гіпертиреозу, який виникає, коли щитоподібна залоза виробляє занадто багато тиреоїдних гормонів. Гіпертиреоз також може спричиняти частіші випорожнення кишківника (або навіть діарею), тому що це захворювання прискорює такі процеси в організмі, як травлення. Це може призвести до скорочення часу проходження їжі та зменшення кількості води, що всмоктується з випорожнень, каже Вонг.

Висновок? Люди зі швидшим метаболізмом можуть ходити в туалет по-великому частіше. Це пов’язано з тим, що швидший метаболізм може сприяти швидшому перетравленню їжі – тобто їжа швидше проходить через шлунково-кишковий тракт і спричиняє частіші випорожнення кишківника.

Але це не означає, що у всіх людей із частою дефекацією швидкий метаболізм. Він часто є ознакою гіперактивної щитоподібної залози, або гіпертиреозу.

Якщо ви вважаєте, що ваш обмін речовин занадто швидкий або занадто повільний, відвідайте лікаря, щоб пройти обстеження і здати аналізи крові.

Помітили, що ваш кал став білого кольору? Чи нормально це, чи це вказує на якусь хворобу? Ось відповідь.

Вийти з мобільної версії сайту