Site icon Медіа Інформаційний Гід

Європейські трейдери уникають зберігати газ в українських сховищах після атак РФ

Європейські трейдери уникають зберігати газ в українських сховищах після атак РФ

Європейські трейдери уникають зберігати газ в українських сховищах після атак РФ

Європейські компанії побоюються, що російські атаки можуть обмежити доступ до підземних газових сховищ в Україні. Про це пише MigNews з посиланням на Financial Times.

Цього літа європейські трейдери використовують лише незначну частину величезних природних газових сховищ України після російських атак, які збільшили ризики, позбавляючи країну, що потерпає від війни, важливих доходів.

Україна має найбільші підземні газові сховища в Європі, і минулого року надавала компаніям ЄС цінне місце для зберігання надлишкового газу перед зимою.

Але після того, як навесні російський наступ зосередився на енергетичній інфраструктурі України, включаючи насосні станції для газових сховищ, обсяги зберігання газу в Європі в червні та липні знизилися до лише десятої частини від обсягів, які зберігалися в ті ж місяці минулого року.

«Постійні російські атаки на українські сховища збільшують ризик зберігання газу», — зазначив Марко Саалфранк, голова торговельного відділу по континентальній Європі в енергетичній групі Axpo.

Газові сховища в ЄС можуть вмістити максимум близько 100 мільярдів кубометрів природного газу, тоді як річний попит у блоці становить від 350 до 500 мільярдів кубометрів, залежно від погоди та інших умов.

Минулого року Україна запропонувала близько 10 мільярдів кубометрів додаткової ємності для зберігання, і європейські компанії зберегли понад 2 мільярди кубометрів перед зимовими місяцями, оскільки країна пропонувала стимули, такі як низькі тарифи на зберігання.

Але цього року надходження газу були мінімальними, навіть коли сховища ЄС були заповнені на 86% — найвищий рівень цього року, згідно з даними Gas Infrastructure Europe.

Європейські компанії надіслали лише 15,4 мільйона кубометрів у червні та 51,9 мільйона кубометрів у липні, порівняно зі 102,7 мільйона кубометрів та 586,6 мільйона кубометрів у ті місяці минулого року, згідно з даними Argus.

Хоча самі газові сховища знаходяться глибоко під землею, що захищає їх від ударів, пошкодження надземних об’єктів, які використовуються для перекачування газу в сховища та з них, становлять серйозний ризик для трейдерів.

«Головна проблема полягає не в втраті газу, а в неможливості вилучити його, коли це потрібно», — зазначив Саалфранк з Axpo.

Державна енергетична компанія «Нафтогаз» повідомила, що в березні та квітні було здійснено кілька атак на надземну інфраструктуру, і що вже проведено ремонти. Щодо закачування та відбору газу, «проблем немає, ми працюємо у звичному режимі», заявив Олексій Чернишов, генеральний директор «Нафтогазу».

Україна зацікавлена в тому, щоб європейські трейдери продовжували використовувати її газову інфраструктуру, оскільки це приносить цінні доходи її економіці, яка потерпає від війни. Однак, «якщо не буде введено додаткових стимулів для зберігання газу в Україні, важко уявити, як європейські трейдери повернуться», зазначила Наташа Філдінг, голова з ціноутворення на газ у Європі в компанії Argus.

Минулого року ЄС проводив переговори з банками щодо забезпечення страховок для покриття ризиків, але вони згодом зірвалися.

Високопосадовець ЄС зазначив, що зростання кількості атак ускладнило такі розгляди. Україна могла б заробити близько 200 мільйонів євро від європейських трейдерів, які зберігають газ, але для цього потрібна контргарантія в розмірі 1 мільярда євро, сказав він.

«Якщо ви хочете підтримати Україну, просто дайте їм 1 мільярд євро», зазначив посадовець.

Накопичення газу в сховищах України прискорюється в літні місяці, коли ціни на газ є дешевшими відносно інших сезонів. Трейдери потім продають його, коли ціни піднімаються, зазвичай у зимові місяці, коли попит на опалення збільшує потребу в природному газі.

Минулого року різниця часто перевищувала 20 євро за мегават-годину влітку, але цього року вона склала лише близько 5 євро/МВт-год, за даними агентства Argus.

«Цінові різниці недостатньо привабливі, щоб виправдати ризик закачування газу в зону бойових дій», — сказав Саалфранк з Axpo.

Нагадаємо, що українські військові завдали удару по російській газовій вежі в Чорному морі.

Вийти з мобільної версії сайту