Site icon Медіа Інформаційний Гід

В ISW розповіли, чому армія Білорусі не вторгнеться в Україну

Експерти розповіли, чому армія Білорусі не вторгнеться в Україну

В ISW розповіли, чому армія Білорусі не вторгнеться в Україну

Олександр Лукашенко, самопроголошений президент Білорусі, прагне послабити українську оборону, розтягнувши сили ЗСУ вздовж ширшої лінії фронту.

Про це розповідає MigNews із посиланням на Інститут вивчення війни.

Тим не менш, справжні наміри Лукашенка залишаються сумнівними, і експерти висловлюють припущення, що наказ на вторгнення в Україну може стати фатальним для його режиму.

Скупчення білоруських військ на кордоні з Україною є спробою Лукашенка відвернути увагу ЗСУ від ключових ділянок фронту, таких як Курщина та інші регіони, де російські сили намагаються прорвати українську оборону.

Аналітики ISW та експерти з Frontelligence Insight і Rochan Consulting зазначають, що активність білоруських військ обмежується лише 30-40% їхньої загальної чисельності. Це вказує на те, що Мінськ не має достатньо ресурсів для повномасштабного вторгнення без додаткової мобілізації та підготовки резервістів. Однак, станом на зараз, жодних сигналів про мобілізацію з боку білоруської влади не надходило.

Лукашенко опиняється у вкрай небезпечній ситуації. Якщо він наважиться на повномасштабне вторгнення в Україну, це може коштувати йому дуже дорого. Режим Лукашенка, вже сильно ослаблений економічною кризою, міжнародною ізоляцією та внутрішньополітичними протистояннями, може не витримати додаткового навантаження у вигляді військових втрат та подальших санкцій.

Більше того, у лютому 2025 року в Білорусі мають відбутися президентські вибори, і Лукашенко, без сумніву, прагне зберегти контроль над армією та силовими структурами. Участь у російсько-українській війні може викликати нові хвилі протестів, що поставить під загрозу його перебування при владі.

Не дивлячись на вищезазнечене, ЗСУ боронять не тільки північні кордони України, але й продовжують тиснути на ЗС РФ на Курщині.

Вийти з мобільної версії сайту