Site icon Медіа Інформаційний Гід

Рада прийняла рішення про збільшення військових податків для ФОП

Рада прийняла рішення про збільшення військових податків для ФОП

Верховна Рада України схвалила у першому читанні важливий пакет змін до податкового законодавства, які передбачають суттєве збільшення бюджетних надходжень у цьому та наступному роках.

Про це повідомляє MigNews із посиланням на телеграм-канал нардепа від партії «Голос» Ярослава Железняка.

Згідно з повідомленням Железняка, прийняті рішення спрямовані на підвищення податків на суму 58 млрд грн у 2023 році та 137 млрд грн у 2024 році. Ці зміни мають на меті забезпечити стабільність фінансової системи країни в умовах війни та підтримати бюджет за рахунок додаткових джерел. Основні зміни в оподаткуванні такі:

Підвищення військового збору з 1,5% до 5%

Одним із ключових пунктів нововведень є збільшення військового збору до 5%, що торкнеться фізичних осіб-підприємців. Це рішення обґрунтоване необхідністю збільшення фінансування оборонних витрат держави.

Збільшення податків для ФОП 1-ї та 2-ї груп

Фізичні особи-підприємці, які працюють у рамках спрощеної системи оподаткування, також відчують на собі тягар нових податків. Ці заходи покликані підвищити прозорість і ефективність збору податків у малому бізнесі.

Авансові внески на АЗС

Для автозаправних станцій буде введено систему авансових податкових внесків, що дозволить уряду швидше отримувати кошти від продажу пального.

Єдиний податок на рівні 1% для всіх форм ФОП 3-ї групи

В рамках нових змін для третьої групи ФОП вводиться єдиний податок на рівні 1%, що спрощує адміністрування та збільшує надходження до бюджету.

Підвищення податку на прибуток фінансових установ до 25%

Суттєві зміни також торкнуться фінансових установ, для яких податок на прибуток збільшиться до 25%. Це рішення підвищить податкове навантаження на банківський сектор, що дозволить залучити додаткові кошти для державного бюджету.

Податок на прибуток банків підвищено до 50% у 2024 році

Починаючи з 2024 року, банки повинні будуть сплачувати 50% податку на прибуток. Це радикальне рішення стане вагомим джерелом фінансування державних програм.

Помісячна звітність з податку на доходи фізичних осіб (ПДФО)

Впроваджується обов’язкова помісячна звітність для підприємств щодо ПДФО, що сприятиме покращенню економічного бронювання в умовах мобілізації.

Всі вищезазначені зміни наберуть чинності з 1 жовтня 2023 року. Наразі очікується друге читання законопроєкту, яке відбудеться у середині жовтня, після обговорення поданих правок.

Рішення щодо підвищення податків стало історичним кроком до забезпечення фінансової стабільності країни. Як зазначив Ярослав Железняк, це збільшення не тільки підтримуватиме військові потреби, але й дозволить забезпечити розвиток інших важливих сфер економіки.

Також на цьому фоні влада прийняла рішення про те, що ТЦК вручатимуть повістки по-новому.

Вийти з мобільної версії сайту