Медіа Інформаційний Гід

Що краще: айфон 14, 15 або 16? Порівняння характеристик

Не всі впевнені, чи варто купувати новий айфон і чи так він кращий за версію 15, Джерело: Apple

З першого погляду можна з упевненістю сказати, що iPhone 16 – це помітне оновлення порівняно з попередниками. Але торішній iPhone 15 вже був відмінним універсальним пристроєм для більшості користувачів. Що ж робити? Чи потрібно вам купувати нову модель? Давайте з’ясуємо, що краще: айфон 14, 15 або 16.

MigNews поділиться оглядом і порівнянням головних характеристик, які допоможуть вам прийняти правильне рішення щодо покупки.

Що краще айфон 14, 15 або 16: дизайн

iphone-16-blue
Дизайн задньої панелі iPhone 16 нагадує iPhone X 2017 року, Джерело: Apple

Дизайн задньої панелі iPhone 16 нагадує iPhone X 2017 року. Вперше за три роки ми з радістю можемо сказати, що новий iPhone має вигляд… ну… по-новому! Візуальні відмінності не обмежуються тільки новими колірними рішеннями.

Поруч із діагональним розташуванням задньої камери iPhone 14 і iPhone 15, вертикальне розташування подвійної камери на iPhone 16 нагадує дизайн iPhone X. У поєднанні з кнопкою Action і новою кнопкою Capture Control iPhone 16 має вигляд і відчувається по-іншому.

iPhone 15, незважаючи на те, що він на рік старший, не втрачає своїх позицій завдяки згладженим краям, динамічному острову і стильному вибору приглушених кольорів. На тлі iPhone 16 він, як і раніше, має привабливий вигляд.

iPhone 14, зі свого боку, вирізняється найбільш застарілими тенденціями в дизайні, хоча дехто може сказати, що наявність яскравих кольорів дещо компенсує це.

Незважаючи на те, що краса – в очах того, хто дивиться, ми беремо на себе сміливість вибрати новий iPhone 16 як переможця цього раунду завдяки міцнішому склу Ceramic Shield і новим модним кольорам.

Дисплей в iPhone 16, iPhone 14 і iPhone 15

iPhone 14 – iPhone із застарілим дизайном, Джерело: Apple

В iPhone 16 і iPhone 15 використовується одна й та сама OLED-панель Super Retina XDR з підтримкою HDR 10 і Dolby Vision. Завдяки яскравості 1000 ніт у режимі високої яскравості та 2000 ніт у режимі пікової яскравості, користувачам цих моделей гарантовано найкращі враження від перегляду.

iPhone 14, з іншого боку, пропонує більш тьмяну OLED-панель з вирізом Face ID, що займає всю площу дисплея. На щастя, його OLED-панель Super Retina XDR підтримує формати HDR 10 і Dolby Vision, як у нових версіях iPhone. Це, як і раніше, робить його чудовим вибором для перегляду передач і фільмів, а також перегляду соціальних мереж. Однак яскравість OLED-панелі може досягати тільки 800 ніт у режимі високої яскравості і до 1200 ніт у режимі пікової яскравості.

Хоча всі три iPhone мають чудові дисплеї, iPhone 16 і iPhone 15 з їхніми однаково яскравими OLED-дисплеями мають набагато кращий вигляд.

Що краще айфон 14, 15 або 16: продуктивність

Ще у 2022 році iPhone 14 зазнав критики з боку технологічного співтовариства з однієї головної причини – його продуктивність була незначно збільшена. У ньому використовувався той самий чип A15 Bionic, що і в попередньому поколінні iPhone 13, але з потужнішим п’ятиядерним GPU. Незважаючи на додаткове ядро, бенчмарки не показали помітної різниці в продуктивності. Проте iPhone 14 став одним із найпродуктивніших флагманів року, і через два роки він продовжує демонструвати високу продуктивність. Прийдешнє оновлення iOS 18 принесе нові функції налаштування, оновлені додатки «Фото» і «Пошта», новий додаток «Паролі», ігровий режим і багато іншого. Однак у ньому будуть відсутні функції Apple Intelligence.

З iPhone 15 компанія Apple зробила крок у правильному напрямку. На зміну A15 Bionic прийшов досконаліший 4-нм чіп A16 Bionic, узятий з iPhone 14 Pro. Хоча приріст продуктивності був незначним, iPhone 15 показав себе більш ефективним у плані балансу між енергоспоживанням і продуктивністю. На жаль, обмежений обсяг оперативної пам’яті в 6 ГБ не дає змоги iPhone 15 отримати функції Apple Intelligence, хоча загальна продуктивність залишається швидкою.

Однак iPhone 16 робить помітний стрибок у цьому відношенні. 3-нм чип A18 на ціле покоління випереджає чип A16 Bionic, пропонуючи неймовірну продуктивність, збалансовану з високою енергоефективністю. З 8 ГБ оперативної пам’яті він постачається з функціями Apple Intelligence у стандартній комплектації iOS 18, що робить його набагато функціональнішим, ніж його попередники. Потужніший NPU тепер забезпечує роботу кількох функцій камери, як-от «Фотографічні стилі» та «Захоплення камери». Він також може запускати AAA-ігри, як і Pro-варіанти минулих років.

Таким чином, коли йдеться про продуктивність, iPhone 16 залишається неперевершеним у цьому порівнянні. Він робить величезний стрибок порівняно з iPhone 15 і iPhone 14.

Вас дратує, що айфон сам регулює яскравість екрана? Це дійсно не завжди зручно. Ось як її відключити.

Камера в iPhone 16, iPhone 14 та iPhone 15

Функція Capture Control в iPhone 16 робить його зручним для професіоналів і творців, Джерело: Apple

Протягом останніх двох років iPhone 14 був гідним пристроєм для фотозйомки. 12-мегапіксельний сенсор 1/1,7″ з діафрагмою f/1,5 і об’єктивом 26 мм зі стабілізацією зсуву матриці для основної камери та 12-мегапіксельний ультразум з об’єктивом 13 мм і діафрагмою f/2,4 – система камер iPhone 14 володіє достатніми можливостями для фото- і відеозйомки флагманського рівня. Для тих, хто шукає хорошу систему камер для повсякденного знімання та влоггінгу, iPhone 14 стане чудовим вибором.

Однак iPhone 15 зробив крок ще далі, оснастивши основну камеру новим 48-мегапіксельним сенсором 1/1,56″ з апертурою f/1,6, 26-міліметровим об’єктивом з двопіксельним PDAF і сенсорним зсувом OIS. Це оновлення не тільки дало змогу отримати більш якісні знімки з великою кількістю деталей, а й уможливило 2-кратний цифровий зум без втрат. Алгоритми налаштування зображень Apple також дали змогу поліпшити передачу кольору під час зйомки фотографій і відео. Однак ультраширококутна камера залишилася без змін порівняно з iPhone 14.

iPhone 16 зберіг ту саму 48-мегапіксельну основну камеру, що й iPhone 15, але отримав оновлену ультрашироку камеру. Apple використовує новий 12-мегапіксельний сенсор з апертурою f/2.2, 13-міліметровим об’єктивом і двопіксельною функцією PDAF. Це не тільки дає змогу поліпшити зйомку в умовах низької освітленості, а й завдяки наявності функції автофокусу у ванільному iPhone з’явилася макрозйомка. Не кажучи вже про те, що кнопка Camera Capture значно спрощує доступ до знімків і зміну ключових параметрів.

Присутність Apple Intelligence також допомагає краще обробляти зображення і використовувати чудові інструменти редагування, а нове розташування камери допомагає знімати просторові зображення і відео. У результаті iPhone 16 пропонує універсальність чотирьох об’єктивів у двосенсорній системі, що робить його більш привабливим для творців.

Після ретельного аналізу трьох моделей iPhone 16 стає явним переможцем завдяки своїй чудовій системі камер.

Що краще айфон 14, 15 або 16: акумулятор

З кожним наступним поколінням iPhone помітно поліпшується час автономної роботи. Apple стверджує, що новий iPhone 16 може забезпечити до двох годин відтворення відео порівняно з iPhone 14 і на одну годину більше, ніж iPhone 15. Таким чином, для тих, хто шукає більшу витривалість батареї, iPhone 16 стає найкращим вибором.

iPhone 16 також розширює свої переваги у швидкості заряджання. За стандартної дротової зарядки Apple потужністю 20 Вт усім трьом iPhone знадобиться 30 хвилин, щоб заповнити 50 відсотків батареї. iPhone 14 і iPhone 15 підтримують стандарти бездротового заряджання 15 Вт MagSafe і 15 Вт Qi2, а iPhone 16 підтримує бездротове заряджання MagSafe потужністю до 25 Вт у парі з адаптером заряджання Apple потужністю 30 Вт. iPhone 16 не лише працює найдовше, а й найшвидше заряджається, що робить його переможцем у цьому раунді.

Вердикт

Порівняння айфонів, Джерело: cnet.com

Не дивно, що новітній iPhone вийшов переможцем у порівнянні iPhone 16 vs iPhone 15 vs iPhone 14. Завдяки своїм чудовим технічним характеристикам і якісним оновленням, iPhone 16 – це, безумовно, найкраща ітерація iPhone, яку ми бачили за останні роки. На відміну від iPhone 15, Apple не стримує себе у функціях Apple Intelligence.

Система камер стала більш універсальною, ніж будь-коли раніше, а оновлений дизайн робить його свіжим вибором у морі старих iPhone, які всі виглядають однаково. Чип A18 – величезний крок в еволюції смартфонів, він здатний запускати відеоігри консольної якості і при цьому споживати менше енергії від акумулятора. Ми також є шанувальниками нових сміливих колірних рішень.

Проте, старша модель iPhone 15 зараз є найкращим варіантом для тих, хто обмежений у бюджеті. Він має 70 відсотків переваг iPhone 16 і при цьому коштує набагато дешевше – ми не думаємо, що хтось буде вагатися, йдучи на такий компроміс. Завдяки приглушеним відтінкам кольорів він має чудовий вигляд, і ви навіть отримуєте можливість підключати зарядні пристрої з роз’ємом USB-C.

Що стосується iPhone 14, то він має сенс тільки в тому випадку, якщо ваш бюджет сильно обмежений, а iPhone SE здається вам занадто великим компромісом. Хоча в ньому є все необхідне для якісної роботи з iPhone, застарілий порт для зарядки Lightning і застарілі камери роблять його найслабшим із трьох представлених тут варіантів.

Помітили, що ваш айфон повільно працює? Ми ділилися крутими лайфхаками, як виправити це.

Вийти з мобільної версії сайту