Site icon Медіа Інформаційний Гід

Не створюйте хибних очікувань: міністр оборони Нідерландів озвучив свій прогноз щодо закінчення війни в Україні

Не створюйте хибних очікувань: міністр оборони Нідерландів озвучив свій прогноз щодо закінчення війни в Україні

Не створюйте хибних очікувань: міністр оборони Нідерландів озвучив свій прогноз щодо закінчення війни в Україні. Джерело: English.defensie.nl.

Міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс каже, що ситуація на полі бою в Україні залишається складною, тому він не очікує завершення війни цього чи наступного року.

MigNews виділив основні моменти з інтерв’ю Рубена LRT TELEVISION:

– Нідерланди не забороняють Україні використовувати надану нею зброю проти цілей у Росії. Як ви думаєте, чому це забороняють інші країни і чому взагалі так довго приймали це рішення?

Наша позиція була дуже чітка з самого початку – Україна повинна дотримуватися міжнародного права, а міжнародне право говорить про те, що країна має право на самооборону, це також є в Статуті ООН. Право на самооборону не обмежене російським кордоном і 100 км від кордону – воно діє всюди. Це означає, що Україні дозволено націлюватися на військові цілі в Росії або перехоплювати, наприклад, ракети над територією Росії.

Звісно, ​​кожна країна має свої причини не допускати цього. Мені важко говорити за інших, ви повинні запитати їх, які у них причини, але наша позиція була дуже чіткою з самого початку – Україна повинна дотримуватися міжнародного права, а це означає, що їй дозволено націлюватися на військові цілі в Росії.

Голландці вже передали Україні винищувачі F-16. Як у них справи?

– Я б не хотів ділитися оперативними подробицями. Не тому, що я не хочу інформувати литовську громадськість, а тому, що ми не хочемо надавати інформацію про це Росії. Ми знаємо, що Росія дуже уважно стежить за тим, що відбувається з поставками винищувачів F-16, тому я не хотів би ділитися оперативними подробицями заради безпеки українців і українських пілотів. Ми не хочемо, щоб Росія була розумнішою, ніж вона є.

Ваша країна є одним із найбільших прихильників України. У Зеленського є план мирної перемоги, наскільки ви з ним знайомі?

– Загалом я знайомий з дипломатичними зусиллями пана Зеленського. Я зустрічався з ним особисто декілька разів, навіть у перші вихідні, коли я був на цій посаді, разом із моїм колегою, міністром закордонних справ, ми одразу поїхали до Києва та Одеси. Президент Зеленський поінформував нас про поточні дипломатичні та військові зусилля, але не про конкретні деталі плану перемоги. Я думаю, що це все ще триває, але, очевидно, коли прийде відповідний час, ми візьмемо участь у цьому обговоренні.

Ви вірите, що війна може закінчитися цього року?

– Я не думаю, що війна закінчиться цього року, і не думаю, що вона закінчиться наступного року. Звичайно, нам потрібно надати Україні якомога більше військової підтримки, але потрібно бути реалістами, тому що ситуація на полі бою дуже складна. Це означає, що ми повинні зробити більше, але ми також не повинні надто завищувати наші очікування, тому що іноді люди думають, що російське вторгнення було спринтом, який перетворився на марафон, але насправді це спринт довжиною 42 км, тому ми повинні продовжувати. Щоб надати підтримку Україні, ми повинні наполегливо працювати, але ми повинні дивитися на довгострокову перспективу та переконатися, що люди Європи продовжуватимуть хотіти підтримувати Україну в довгостроковій перспективі, тому ми не повинні створити помилкові очікування, щоб люди не розчарувалися. Звичайно, ми завжди повинні бути оптимістами, але водночас реалістами.

Як ви вважаєте, наскільки могутньою є сьогодні Росія?

– Справді потужна. Ми бачимо на полі бою, що вони можуть вести цю війну з такою інтенсивністю дуже довго. Звичайно, якщо ви подивитеся на оцінки того, що зможе виробити російська військова промисловість і кількість людей, які вона зможе мобілізувати, то ці цифри дійсно величезні. Росія грає в цифри, і Україні дуже важко захиститися від неї, тому ми повинні дуже серйозно ставитися до російської загрози як на полі бою, так і, звичайно, не забуваючи, що вона є ядерною державою. Звичайно, Росія теж веде гібридну війну. Звичайно, Литва стикається з цим щодня, але це бачать і Нідерланди та інші європейські країни.

Загрози з боку Росії дуже різноманітні, і нам потрібно інвестувати значні кошти, щоб захиститися від цих загроз і стримати Росію від будь-якої подальшої агресії.

Останнім часом повітряний простір НАТО все частіше порушують російські безпілотники, ми бачили їх у Польщі, Румунії, тепер і в Латвії. Як ви вважаєте, реакція НАТО не надто повільна?

– Думаю, наша реакція має бути чіткою та швидкою. Якщо наша відповідь буде незрозумілою, Росія може розцінити це як слабкість, хоча я вважаю, що у нас є спроможність захистити наш повітряний простір.

Наше повідомлення Росії має бути чітким: порушення повітряного простору є неприйнятними, а також небезпечними, оскільки існує ризик ескалації у разі більш серйозного інциденту. Нам потрібно переконатися, що країни-члени в першу чергу стурбовані захистом свого повітряного простору, але якщо потрібна додаткова підтримка з боку НАТО, НАТО повинна мати можливість запропонувати цю підтримку.

Нам потрібно прийняти рішення щодо подальшого зміцнення можливостей протиповітряної оборони держав-членів НАТО, які стикаються з цією загрозою, щоб Росія побачила відсутність слабких місць. Сподіваюся, це утримає їх від будь-яких інших порушень повітряного простору та загроз.

Що думає з приводу закінчення війни президент Чехії – дізнайтесь тут.

Вийти з мобільної версії сайту