Site icon Медіа Інформаційний Гід

Хто став головним союзником України у переговорах з Росією?

Хто став головним союзником України у переговорах з Росією?

Хто став головним союзником України у переговорах з Росією? Джерело: Еxpres.online.

Україна знайшла головного посередника, який допоможе завершити війну з Росією: прем’єр-міністра Індії Нарендру Моді.

У рамках розквіту дипломатичних відносин президент України Володимир Зеленський зустрівся з Моді в понеділок увечері в Нью-Йорку, під час якої два лідери та їх оточення обговорили шлях до мирної угоди, повідомляє MigNews з посиланням на джерело Politico.

Високопоставлений український чиновник, якому надали анонімність для обговорення чутливої ​​теми, підтвердив, що Індія була великою надією Києва досягти мирного договору.

За словами чиновника, під час літніх дискусій з Києвом Моді чітко дав зрозуміти, що — хоча Україні неминуче доведеться піти на компроміс щодо деяких речей, щоб припинити наступ Москви — будь-які пропозиції щодо припинення війни не повинні включати віддачу території Росії.

Моді, в очах Києва, за короткий час пройшов великий шлях.

Коли він відвідав Москву в липні і тепло обійняв президента Росії Володимира Путіна, відповідь з Києва була різкою. Зеленський назвав обійми «великим розчаруванням і нищівним ударом по мирних зусиллях».

Але відтоді Україна все частіше починає розглядати Індію — найбільшу за чисельністю населення країну світу, яка вже давно пропагує позаблоковість у своїх зовнішніх відносинах — як свого ідеального посередника у відносинах із Кремлем.

Хоча Нью-Делі постійно утримується від засудження вторгнення Росії в Україну, він виступає на підтримку поваги суверенітету та територіальної цілісності та припинення війни. Через шість тижнів після того, як його поїздка в Москву викликала обурення в Україні, Моді поїхав до Києва, щоб зустрітися з Зеленським. Він пообіцяв бути «другом» Києва та сприяти досягненню мирної угоди.

Індія може бути єдиним глобальним гравцем, який може зіграти цю роль — або, принаймні, єдиним, хто здатний достовірно представити себе як нейтральну сторону як для Москви, так і для Києва.

Швейцарія та Австрія підтримали ЄС у введенні санкцій проти Росії. (У червневому мирному саміті на курорті Бюргеншток у центральній Швейцарії не було жодного учасника з Кремля, а російських офіційних осіб не було запрошено). Відносини між Вашингтоном і Москвою глибоко заморозилися.

Зусилля таких країн, як Саудівська Аравія грати роль миротворця, зазнали невдачі, тоді як Китай звинуватили в активній допомозі Москві у військових діях, а Зеленський нещодавно розкритикував уряд Бразилії за те, що він «перейшов на бік Росії».

Зеленський тривалий час відкидав будь-які пропозиції, які передбачають відмову України від землі, і люто критикував шестипунктовий мирний план Китаю та Бразилії, в якому не згадувалося збереження територіальної цілісності України. Індія не брала участі в цьому плані.

У Берліні цього місяця Джайшанкар не сказав, чи планує Індія висунути власну мирну пропозицію. Але наша влада дуже сподівається, що Нью-Делі активізується в майбутньому.

До речі, декілька тижнів назад, було повідомлено, що Німеччина готує мирний план для України.

Вийти з мобільної версії сайту