Медіа Інформаційний Гід

Колишній тренер збірної Англії Свен-Йоран Ерікссон помер у віці 76 років. Чим запам’ятався швед

Колишній тренер збірної Англії Ерікссон помер у віці 76 років. Чим запам'ятався швед

Свен-Йоран Ерікссон, перший тренер збірної Англії, що не був британцем, вивів «Трьох левів» до чвертьфіналу на трьох великих турнірах протягом свого п’ятирічного перебування на посаді з 2001 по 2006 роки, пише MigNews з посиланням на BBC.

У січні Ерікссон повідомив, що йому залишилося жити «максимум» рік після того, як йому діагностували рак.

Його діти, Ліна та Йохан, у понеділок сказали: «Наш батько Свен-Йоран Ерікссон мирно заснув у своєму будинку в Бйоркфорсі поблизу Сунне цього ранку. Він довго мужньо боровся зі своєю хворобою, але зараз настав її кінець.

«Тато розповів нам на початку цього року про свою серйозну хворобу і отримав неймовірну підтримку від друзів та футбольних уболівальників по всій Європі.

«Його запросили до кількох футбольних команд в Англії, Італії, Португалії та Швеції. Вони поділилися своєю любов’ю до футболу та до нашого тата.

«Це було незабутньо як для нього, так і для нас. Він висловив свою вдячність і радість і зазначив, що такі красиві слова зазвичай вимовляють лише тоді, коли хтось помер.

«Ми сподіваємося, що ви запам’ятаєте Свенніса як добру та позитивну людину, якою він завжди був як на публіці, так і вдома з нами».

Ерікссон керував 12 клубами, включаючи «Манчестер Сіті», «Лестер», «Рому» та «Лаціо», вигравши 18 трофеїв.

Швед також тренував збірні Мексики, Кот-д’Івуару та Філіппін.

Після завершення кар’єри гравця у віці 27 років він розпочав свою тренерську кар’єру в Дегерфорсі в 1977 році, а потім приєднався до шведського клубу «Гетеборг», де виграв чемпіонат, два національні кубки та Кубок УЄФА 1982 року.

Потім він двічі тренував португальський гранд «Бенфіку», а також італійські клуби «Рому», «Фіорентину», «Сампдорію» та «Лаціо», де виграв сім трофеїв, включаючи титул Серії А, два Кубки Італії та Кубок володарів кубків УЄФА.

«Не шкодуйте, посміхайтеся» Після діагнозу Ерікссон провів рік, відвідуючи деякі з своїх колишніх клубів, зокрема «Лаціо» та «Сампдорію».

У березні швед, відданий фанат «Ліверпуля», допоміг команді «Легенди Ліверпуля» перемогти команду «Легенди Аяксу» з рахунком 4-2 на «Енфілді».

Він поділився зворушливим посланням наприкінці свого нового документального фільму «Свен», який вийшов на початку цього місяця.

У фінальній сцені фільму на Amazon Ерікссон каже: «Я прожив хороше життя. Я думаю, всі ми боїмося дня, коли все закінчиться – коли ми помремо.

«Але життя – це також смерть. Потрібно навчитися приймати її такою, якою вона є.

«Сподіваюся, наприкінці люди скажуть: «Так, він був хорошою людиною». Але не всі скажуть це. Я сподіваюся, ви запам’ятаєте мене як позитивну людину, яка намагалася зробити все, що могла.

«Не шкодуйте, посміхайтеся. Дякую за все – тренери, гравці, глядачі. Це було чудово. Бережіть себе та своє життя та живіть ним. До побачення».

«Справжній джентльмен гри» Колишній нападник збірної Англії Майкл Оуен назвав Ерікссона «одним із найкращих» і «людиною, якої дуже бракуватиме всім у футбольному світі».

Колишній капітан збірної Англії Девід Бекхем написав в своєму Instagram наступні слова:

“Ми сміялися, плакали і знали, що прощаємося… Свен, дякую тобі за те, що ти завжди був такою людиною, якою ти завжди був, пристрасною, турботливою, спокійною та справжнім Я буду вічно вдячний за те, що ти зробив мене своїм капітаном, але я назавжди залишу ці останні спогади про цей день з тобою та твоєю родиною… Дякую Свен і в останніх словах мені “Все буде добре”.

Принц Уельський, який є президентом Футбольної асоціації, сказав: «Сумно чути про смерть Свена-Йорана Ерікссона.

«Я зустрічався з ним кілька разів як з тренером збірної Англії і завжди був вражений його харизмою та пристрастю до гри. Мої думки з його родиною та друзями. Справжній джентльмен гри».

Генеральний директор Футбольної асоціації Марк Буллінгем сказав: «Це дуже сумний день. Він подарував усім англійським уболівальникам такі особливі спогади.

«Свена справедливо визнають і завжди пам’ятатимуть за його значний внесок у роботу зі збірною Англії та за його ширший внесок у футбол».

Прем’єр-міністр сер Кір Стармер сказав: «Глибоко засмучений звісткою про смерть Свена-Йорана Ерікссона.

«Його пам’ятатимуть за величезний внесок у англійський футбол, який дарував радість багатьом протягом багатьох років. Наші думки з його родиною».

ФІФА опустила шведський прапор на півщогли у своїй штаб-квартирі, а президент Джанні Інфантіно сказав: «Як тренер, Свен-Йоран був великим новатором і справжнім послом нашої прекрасної гри.

«Як футбольна людина, він завжди керував з ентузіазмом і посмішкою. Від імені ФІФА та нашої глобальної спільноти я висловлюю свої співчуття родині та друзям Свена-Йорана у цей складний час».

Як пише The Mirror, нещодавно тренер записав прощальне послання для своїх шанувальників, яке стало частиною документального фільму «Свен».

«У мене було хороше життя. Думаю, всі ми боїмося дня, коли помремо. Але життя — це також смерть. Потрібно навчитися приймати її такою, якою вона є. Сподіваюся, наприкінці люди скажуть: так, він був хорошою людиною. Але не всі так скажуть. Сподіваюся, ви запам’ятаєте мене як позитивного хлопця, який старався робити все, що міг. Не шкодуйте, а посміхайтеся. Дякую за все: тренери, гравці, глядачі. Це було неймовірно. Бережіть себе та своє життя. І живіть ним. До побачення», — сказав Ерікссон.

Свен-Йоран Ерікссон став першим іноземним тренером в історії футбольної збірної Англії. Він очолював команду, в якій грали Девід Бекхем, Стівен Джеррард, Вейн Руні та Френк Лемпард, з 2001 по 2006 роки. За час його роботи збірна брала участь у трьох чвертьфіналах на чемпіонатах світу та Європи.

За свою тренерську кар’єру Ерікссон очолював 12 клубів, включаючи англійські «Манчестер Сіті» та «Лестер Сіті», італійські «Рому», «Фіорентину» та «Лаціо». Загалом тренер виграв 18 футбольних трофеїв, серед яких чемпіонати Швеції («Гетеборг»), Португалії («Бенфіка») та Італії («Лаціо»). Ерікссон також керував збірними Мексики, Кот-д’Івуару та Філіппін

Раніше стало відомо, що чому звільнили тренерів збірної України з дзюдо після Олімпіади-2024?

Вийти з мобільної версії сайту