Медіа Інформаційний Гід

Іспанія перевершує очікування: тріумф на Євро-2024 змінює історію

Іспанія перевершує очікування: тріумф на Євро-2024 змінює історію. Джерело: The Sun.

Іспанія виграла Євро-2024, перемігши Англію в Берліні з рахунком 2:1, закріпивши рекордний четвертий титул чемпіона Європи серед чоловіків, пише MigNews з посиланням на джерело Theanalyst.

Запасний Мікель Оярсабаль розбив серця англійців і закріпив історичну перемогу Іспанії своїм голом на 86-й хвилині після того, як Коул Палмер дав надію команді Гарета Саутгейта.

Зрештою, єдиною надією була Англія, оскільки Іспанія домінувала у грі від початку до кінця, залишивши «Трьох левів» першою командою, яка програла один за одним фінали Чемпіонату Європи. Англія зіграла найбільшу кількість ігор на Євро, жодного разу не вигравши (45), і ця серія триватиме, доки вони не прийматимуть турнір через чотири роки.

Це іспанська команда, якій, як ми бачили, стало комфортно, не володіючи м’ячем так сильно, як у минулих виданнях до приходу Луїса де ла Фуенте, але Англія виглядала щасливою, що дала своїм опонентам багато цього в стартових обмінах. Перші 15 хвилин Іспанія володіла м’ячем у 75%, і «Три леви» не поспішали, щоб розібратися в цьому.

Перший тайм Англії був хитрим, але Іспанія продовжувала домінувати у володінні м’ячем, не викликаючи багато турбот у команди Саутгейта. У перші 45 хвилин було зафіксовано лише два удари по воротах, причому Англія завдала свого лише через Філа Фодена в доданий час, тоді як «Три леви» змогли виконати лише 16 передач в останній третині поля – Іспанія виконала в чотири рази більше (73).

Приголомшливою статистикою для Англії було те, що її 100 успішних передач вчора ввечері — це найменша кількість у першому таймі матчу з жовтня 2009 року (98 проти України) і їх найменша кількість у першому таймі матчу великого турніру з Євро-2000 (96 проти Німеччини). Значною мірою домінування Іспанії з м’ячем сприяла присутність Родрі, але коли команди повернулися на другий період, півзахисника Ман Сіті не було, і його замінив Мартін Субіменді.

Англія забила ще один гол у другому таймі, перш ніж Ніко Вільямс вивів Іспанію вперед лише через 69 секунд після перерви. Звичайно, передача Вільямсу прийшла через дивовижного хлопця Ламіна Ямала, який зробив його четверту результативну передачу на турнірі, що дорівнює найбільшому результату за один раз на Чемпіонаті Європи (з 1980 року).

Радісний король Феліпе вручає Іспанії трофей Євро-2024 у Берліні. Джерело: EwroNews.

Обидва іспанські гравці, які грали в широкі ворота, провели виняткові турніри, і не було несподіванкою побачити, як м’яч влучив у сітку після того, як досягнув ніг Вільямса біля задньої стійки. Лише через два дні після свого 22-го дня народження зірка Атлетичного клубу став другим наймолодшим гравцем, який забив у фіналі чемпіонату Європи після П’єтро Анастазі за збірну Італії в 1968 році (20 років і 64 дні).

Англія була на мотузках, а Іспанія мала шанси подвоїти свою перевагу, причому найкращий шанс був у Ямала, який побачив, як його удар майстерно відбив Джордан Пікфорд. Але так само, як і в півфіналі, і гравець Англії на заміну розкачав динаміку гри.

Коул Палмер і Оллі Воткінс підняли Англію у своїй перемозі над Нідерландами, і пара вийшла на поле після годинної позначки, щоб покращити темп володіння м’ячем «Трьох левів». Лише через дві хвилини та 22 секунди після його представлення Палмер зрівняв рахунок для Англії. Після чудової роботи Букайо Сака м’яч знайшов Джуда Беллінгема, який повернув м’яч на Палмера за 25 ярдів від воріт. Юнак «Челсі» потужно пробив м’яч повз витягнуту праву руку Унаї Сімона, забезпечивши Англії гол, який ніколи не здавалося, що він відбудеться.

Однак замість того, щоб розвивати гол, Англія, здавалося, повернулася в свою мушлю. Англійську команду Саутгейта критикували за те, що вони занадто схильні до ризику, і це, безсумнівно, було у цьому фіналі. Вони дозволили Іспанії повернутися в гру і врешті-решт були змушені заплатити.

Оярсабаль спіймав Марка Геї, який дрімав, прокрадаючись за спину центрального захисника збірної Англії після хитрого пасу в штрафну від Марка Кукурелли, і вивів переможця. Він був на міліметрах, але на відміну від решти турніру Англії, їм не пощастило.

Є всі шанси, що це може бути останній матч Гарета Саутгейта на чолі його країни, і якщо це так, його заклинання слід згадувати з теплотою в цілому. Він виграв два фінали Європи та півфінал чемпіонату світу, але зрештою Англія залишилася без трофею. Тепер гарантовано буде 60 років болі, поки вони не матимуть наступної можливості виграти щось на Чемпіонаті світу 2026 року.

Для Іспанії вони ввійшли в книгу рекордів зі своєю четвертою перемогою на євро, обігнавши Німеччину. Вони, безсумнівно, були зірковою стороною цього фіналу, і їхня перемога була те, на що вони заслужили.

Де ла Фуенте робить унікальний хет-трик на чемпіонаті Європи після перемог у збірній Іспанії до 19 і 21 року відповідно в 2015 і 2019 роках. Він привів чудову Іспанію до перемог у всіх семи іграх на Євро-2024. Жодна команда раніше не вигравала шість, і з такою високою якістю та молодістю у своїх рядах ця іспанська команда може домінувати протягом багатьох років.

Перемога Іспанії була прогнозована, тому реакція публіки була очікувана.

Вийти з мобільної версії сайту