Медіа Інформаційний Гід

Субкультура фуррі: хто такі і чим вони займаються?

Останнім часом набирає популярності рух фуррі, Джерело: wikipedia.org

Чи бачили ви в соцмережах людей, одягнених, як антропоморфні тварини? Або тих, хто ходить містами в костюмі, наприклад, Міккі Мауса? Тоді ви напевно бачили фуррі на власні очі. Але що таке субкультура, фуррі знають одиниці.

MigNews хоче це виправити і розповість, хто такі люди-фуррі, для чого вони надягають костюми і чи здорові вони (сполйер: так, здорові).

Що таке фуррі?

Фуррі – це люди, які цікавляться антропоморфними тваринами, або тваринами з людськими якостями. Багато фуррі створюють свій власний персонаж-тварину, відомий як фурсона, який служить їм аватаром у фуррі-спільнотах.

Хоча в основі фурсона лежить тварина – собака, кішка, рептилія, птах, дикий звір або навіть міфічна істота – вони ходять прямо, як люди, і часто мають карикатурний вигляд, пише Webmd.

Фуррі представляють свої фурсони (складні костюми, що зображають тварину-людину) в мистецтві, літературі, онлайн-ідентифікації. Деякі хутряні костюми – це повні костюми, інші – часткові, включно з вухами, хвостами або лапами тварин.

Субкультура фуррі: що таке фендом фуррі?

Субкультура фуррі: хто такі і чим вони займаються?
Фуррі це ціла субкультура, яка включає в себе графіку, літературу, музику і перформанс, Джерело: wikipedia.org

Фендом – це спільнота людей, об’єднаних спільними інтересами. У випадку з фуррі-фендомом цей термін описує весь фуррі-будинок, тобто тих, хто виявляє особливий інтерес до антропоморфних тварин, таких як Багз Банні та інші мультяшні тварини, наділені людськими якостями.

Історія фуррі – як спільнота з’явилася у своїй нинішній формі, що охоплює величезну кількість візуального мистецтва, письменництва, музики, благодійності, виступів, заходів і багатьох інших форм творчості – дуже багата.

У 1970-х і 1980-х роках спільнота фуррі була невеликою і нішевою, для спілкування використовували фізичні списки розсилки і ранній Інтернет. Особисті зустрічі зазвичай обмежувалися вечірками в кімнатах на науково-фантастичних конвенціях. Фуррі об’єднувала любов до персонажів тварин у пресі та анімації.

Фуррі-фендом у 2024 існує здебільшого в онлайн-спільнотах, але вони зустрічаються й особисто, у місцевих групах і на фуррі-конвенціях. Якщо ви фуррі, ви є частиною фуррі-фендому. Інші терміни, що позначають це поняття, включають furrydom, furridom, fur fandom і furdom.

Крім того, що члени фендому збираються онлайн і особисто, вони створюють фан-арт і фан-фікшн із зображенням антропоморфних тварин. Костюми, звані «фурсьютами», – не схожі на костюми, які носять талісмани спортивних команд, – є частиною фуррі-фандому, але тільки для деяких фуррі. Насправді, повні костюми є менш ніж у 15% фуррі, в основному через високу вартість. Ціна повного костюма може становити від 4 000 до 5 000 доларів. Замість цього більшість фуррі обмежуються частковими костюмами або «фуррі-атрибутикою», наприклад, підробленими вухами або хвостами.

Коли справа доходить до костюмів, фуррі-фендом в основі своїй не відрізняється від інших спільнот, у яких прийнято приймати різні обличчя. Як приклад можна навести реконструкторів Громадянської війни, які одягаються в костюми солдатів Союзу або Конфедерації і збираються разом для інсценування битв. Інший приклад – косплеєри. Вони переодягаються в костюми супергероїв із коміксів, лиходіїв із «Зоряних воєн» або інших персонажів із наукової фантастики та фентезі.

Фуррі – це збочення?

Фендом фуррі процвітає в онлайн-просторі, але багато людей також зустрічаються на місцевому або національному рівні, щоб поспілкуватися з однодумцями, Джерело: facebook.com/TokyoAttackGaming

Деякі ЗМІ, що зображують фуррі, підкреслюють сильну сексуальну складову фендому. Але якщо секс і рухає деякими представниками фуррі-фендому, то навряд чи це єдине, що цікавить його членів. Людей приваблює фуррі-фендом з цілої низки причин, включно з його спрямованістю на мистецтво, творчість і спільноту. Деякі дослідження показали, що у більшості фуррі є хоча б деякий сексуальний інтерес до фуррі-тематики, наприклад, до еротичного мистецтва, але сексуальна мотивація участі в фуррі-фендомі досить скромна.

Приблизно три чверті дорослих фуррі-фендому молодше 25 років, понад 4 з 5 – білі, і більшість з них – чоловіки. Трохи більше 1 з 4 фуррі – жінки. Близько 2% ідентифікують себе як трансгендери. Трохи більше 20% фуррі кажуть, що вони виключно гетеросексуальні, і близько 10% вважають себе виключно гомосексуалами.

Субкультура фуррі: для чого вони надягають костюми?

Як кажуть самі представники субкультури, антропоморфні або «олюднені» тварини були з нами від самого світанку цивілізації. Від богів Стародавнього Єгипту до рекламних ікон сучасності – люди всіх культур створювали химерних істот, просто наділяючи тварин людськими рисами. Лише в останні два десятиліття антропоморфний або фуррі-фендом був визнаний як самостійна фан-база.

Бути фуррі та надихатися улюбленим героєм – це можливість знайти нових друзів, це кумедне хобі, творчість. Основоположним елементом цього всесвіту є створення персонажів. Це не спосіб життя, а хобі. Фуррі не носять костюми 24 години на добу.

Шанувальників можна зустріти в усіх куточках світу, вони належать до різних рас, професій, вікових груп і віросповідань. Їх пов’язує захоплення цими тваринами, які, можливо, дають їм можливість краще зрозуміти самих себе.

Теріантропи теж можуть одягати костюми тварин, але вони зовсім відрізняються від фуррі. Ось у чому відмінність.

Вийти з мобільної версії сайту