Медіа Інформаційний Гід

Поширені причини, чому в’яне перець у відкритому ґрунті

Розуміння основних причин в'янення перцю допоможе вам у майбутньому уникнути проблеми, Джерело: unsplash.com

Ви здійснили городнє диво і перетворили куплені в магазині продукти на квітучий перець. Але перед тим як спробувати плоди своєї праці, ви зіткнулися з жахливим явищем – пониканням. Не опускайте руки. Рослину можна врятувати, але вам доведеться витратити трохи часу на з’ясування причин, через які листя і стебла втрачають свою силу. Чому ж в’яне перець у відкритому ґрунті?

Найчастіше рослини перцю в’януть через те, що їм або занадто багато, або занадто мало води. Бактеріальні, грибкові або вірусні захворювання, що спричиняють в’янення рослин, неможливо усунути, але їм можна запобігти за допомогою правильних методів садівництва. Комахи, такі як попелиця і нематоди, також можуть бути винні у в’яненні стебел. Боріться з ними за допомогою ручного общипування, мильного розчину, соляризації або, в крайньому разі, інсектицидів.

MigNews зібрав кілька пояснень, які найчастіше є винуватцями цієї проблеми. Дізнайтеся про них і виправте, поки не стало пізно.

Як виглядає здоровий перець?

Поширені причини, чому в'яне перець у відкритому ґрунті
На фото – рослина, яка розвивається у відкритому ґрунті правильно, Джерело: unsplash.com

Щоб правильно діагностувати проблему, спочатку потрібно дізнатися, який вигляд має здорова рослина перцю – Capsicum annuum та її різновиди і сорти. Рослини перцю в розквіті сил стоять на міцних, напівздерев’янілих стеблах з кущистим, яскраво-зеленим листям. Листя має бути без плям, пише Pepper Geek. У зрілому віці вони можуть виростати до 120 см у висоту.

У них має бути багато квітів, які залишаються на рослині (значне опадання квіток також є ознакою проблем з перцем), а плоди мають бути великими, блискучими та барвистими.

Здорові відтінки включають яскраві червоні, помаранчеві, жовті, коричневі, зелені та фіолетові кольори.

Чому в’яне перець у відкритому ґрунті?

Надлишок або нестача поливу – це, мабуть, найпоширеніша причина в’янення. Перець, що знемагає від спраги і спеки під полуденним літнім сонцем або тоне під нескінченними дощами, швидко зів’яне. Якщо розсада перцю, яку ви недавно перенесли з теплиці або розплідника на грядки, в’яне, у неї, найімовірніше, шок від пересадження. Також варто зазначити, що вони не виживуть, якщо їх посадити поруч із деревом чорного горіха. Дерева чорного горіха містять юглон, який може викликати токсичність горіха у прилеглих рослин, включно з перцями. Вони матимуть млявий вигляд, поки не зів’януть.

Хвороби також можуть бути причиною нездатності вашого перцю стояти прямо. Бактеріальне в’янення перцю (Ralstonia solanacearum) вражає листя, плоди й особливо стебла. Вони втрачають свій яскравий зелений колір і здаються водянистими або порожнистими. Симптоми фузаріозного і вертицильозного в’янення разюче схожі: листя жовтіє, а рослина в’яне протягом дня. Коренева і корончаста гниль, спричинена грибком Phytophthora capsici, вражає коріння і стебла перцю, унаслідок чого рослини сохнуть, стають коричневими та в’януть. Незважаючи на свою назву, вірус плямистого в’янення томатів також є причиною в’янення рослин перцю. Він поширюється крихітними комахами-трипсами, які висмоктують сік.

Трипси – це не єдині шкідники, які з’їдять ваш перець раніше, ніж ви встигнете. Попелиця може призвести до в’янення рослини, оскільки вона висмоктує її життєву силу. Нематоди, такі як нематода кореневих вузлів і нематода корінців, харчуються корінням рослин перцю, позбавляючи його можливості отримувати поживні речовини і, що важливо для нашої проблеми з поникненням, воду з ґрунту.

Щоб правильно прати одяг у пральній машині, зробіть це з вашим Айфоном. Ви здивуєтеся, але він знає секрети прання.

Чи можна вилікувати пониклу рослину перцю?

Зів’янення, викликане поширеними помилками, яких усі припускаються при вирощуванні перцю, легко усунути. Щоб діагностувати надлишковий полив, викопайте жменю бруду. Якщо вона розсипається, коли ви її стискаєте, поливайте. Якщо вона залишається цілою, не поливайте. І навпаки, якщо ви поливаєте млявий перець, а він піднімається, найімовірніше, він був занадто сухим. Правильне загартовування розсади розв’язує проблему стресу під час пересаджування, тобто повільний і обережний вплив на неї протягом певного часу. Пересаджуйте розсаду в похмурий, навіть дощовий день і захищайте щойно посаджені саджанці тканиною або картоном. Ви не зможете виправити рослину перцю, пошкоджену джуглоном. Вирвіть і знищіть рослини та перемістіть грядки.

Більшість хвороб, що викликають непритомність перцю, також не піддаються лікуванню. Видаліть і знищіть заражені рослини – не компостуйте їх. Однак ви можете вжити заходів щодо запобігання їхньому поширенню, наприклад, використовувати посадкове середовище на основі торфу і зменшити кількість стоячої води.

Посадка місцевих сортів соняшнику поруч із перцями може привабити хижаків – трипсів, що поширюють вірус плямистого в’янення томатів. Фунгіцид з діючими речовинами мефаноксам, флуопіколід або фосфорна кислота можуть запобігти кореневій і корончастій гнилі.

Щоб упоратися з попелицею, видаліть її вручну, обприскайте рослину перцю слабким мильним розчином, підкладіть під рослину алюмінієву фольгу або, за сильного зараження, використовуйте інсектицид. Нематоди важко піддаються знищенню, але найкращий метод для домашніх садівників – нагрівання ґрунту до температури вище 60 градусів за допомогою духовки.

Деякі люди використовують очищувач повітря для позбавлення від цвілі. Але чи працює це? Ось що ми дізналися.

Вийти з мобільної версії сайту