Медіа Інформаційний Гід

Комарі люблять запах поту: Душ робить нас менш привабливими для комах

Для комарів людина — це джерело білка з ароматною оболонкою навколо.

Комарі – це надокучливі комахи, укуси яких можуть спричиняти свербіж та, у гіршому випадку, запалення. Вони здатні завдати значного дискомфорту, і важливо знати, як захиститися від них, зазначає MigNews.

Як комарі знаходять своїх жертв та як уникнути їх укусів

Коли комарі шукають жертву, вони орієнтуються на запахові речовини, запах тіла та дихання людини. Це пов’язано з виділенням вуглекислого газу під час дихання. Крім того, комарі чують запах нашого поту і “ароматичний коктейль” на нашій шкірі: аміак, молочні кислоти та жирні кислоти.

Для комарів людина — це джерело білка з ароматною оболонкою навколо. Вентилятор допомагає усунути цю “ароматну оболонку”, що робить нас менш привабливими для комарів.

Мало що є таким привабливим для комарів, як людський піт. Душ допомагає змивати цей запах. Також природний запах тіла стає менш інтенсивним, що зменшує привабливість для комарів, які реагують на наш запах, навіть без поту.

В експериментах деякі види комарів проявляли перевагу до темних кольорів. Чорний і темно-синій кольори особливо приваблюють їх. Тому, окрім світлого одягу, рекомендується носити довгі рукави, довгі штани і шкарпетки, найкраще з товстих тканин, таких як льон, через які не проходить комариний хоботок.

Личинки комарів розвиваються у стоячих водоймах. Незабаром після вилуплення комахи спарюються, і з цього моменту ризик укусів комарів значно зростає. Самкам потрібні білки та залізо з людської крові для розвитку яєць.

Щоб уникнути укусів комарів, можна використовувати кілька методів:

  1. Носіння одягу з довгими рукавами і штанами – це зменшує площу відкритої шкіри.
  2. Використання москітних сіток – особливо в районах з високою чисельністю комарів.
  3. Використання москітних спреїв та репелентів – їх слід наносити рівномірно на всі відкриті ділянки шкіри.
  4. Установка вентиляторів у приміщеннях – це допомагає розсіювати запахи та зменшує привабливість для комарів.
  5. Ароматерапія з ефірними оліями – деякі ефірні олії, такі як лаванда, можуть відлякувати комарів.
Спрей від комарів слід наносити рівномірно на всі відкриті ділянки шкіри.

Не завжди потрібно використовувати хімічні засоби для захисту від комарів. Є й природні методи, такі як використання ефірних олій з меліси, лавра та лаванди, або посадка рослин, як томати чи котячий м’ята, на балконі або терасі.

Що робити при укусі комара?

Якщо комар вас вкусив, важливо зменшити свербіж, щоб не розчесати місце укусу. Кращими засобами є охолодження, наприклад, за допомогою льоду, холодних пакетів або холодної пляшки. Також можна використовувати лимон, яблучний оцет або половину цибулі, щоб зменшити свербіж.

Крім того, охолоджувальні гелі з рослинними компонентами можуть допомогти зняти свербіж. Для тих, хто має алергію, важливо звернути увагу на можливі ознаки ускладнень, такі як сильний набряк, біль або жар. У такому випадку слід звернутися до лікаря.

Як було повідомлено раніше в Бразилії зафіксували першу смерть від хвороби, яку переносять мухи та комарі.

Вийти з мобільної версії сайту