Site icon Медіа Інформаційний Гід

Суд дозволив «Укрнафтобуріння» відновити видобуток газу

Суд дозволив «Укрнафтобуріння» відновити видобуток газу

Суд дозволив «Укрнафтобуріння» відновити видобуток газу

Шостий апеляційний адміністративний суд ухвалив рішення, яке дозволяє компанії «Укрнафтобуріння», що була націоналізована у бізнесмена Ігоря Коломойського, відновити видобуток на Сахалінському родовищі. Це рішення було підтверджено співрозмовником у «Укрнафті», який має відношення до судового процесу, повідомляє MigNews з посиланням на Forbes Ukraine.

Зупинка видобутку та її наслідки

З 1 грудня 2023 року видобуток газу компанією «Укрнафтобуріння» було припинено за рішенням суду. За цей період компанія не змогла видобути понад 300 мільйонів кубометрів газу. Відповідно до інформації на сайті «Укрнафтобуріння», на червень 2024 року через зупинку видобутку держава втратила приблизно 285 мільйонів кубометрів природного газу та 31 тисячу тонн конденсату. Щомісячні втрати становили 47,3 мільйона кубометрів газу та 5229 тонн конденсату.

Судове рішення

Судове рішення Шостого апеляційного адміністративного суду скасувало рішення судів першої та апеляційної інстанцій, які розглядали заяву Держгеонадра про поворот виконання рішення суду у цій справі. Заяву залишили без розгляду через значне перевищення строку на звернення. Пресслужба «Укрнафтобуріння» підтвердила цю інформацію.

Контекст ситуації

1 грудня 2023 року «Укрнафтобуріння» виконала всі необхідні технологічні заходи та дотрималася вимог законодавства, яке забороняє видобуток газу без спеціального дозволу на користування надрами. Цей дозвіл було анульовано рішенням Шостого апеляційного адмінсуду.

Компанія «Укрнафтобуріння» була другою за обсягами видобутку газу серед приватних компаній в Україні. Основною цінністю компанії був спеціальний дозвіл на розробку Сахалінського родовища в Харківській області, яке має одні з найбільших запасів газу в країні – 15 мільярдів кубометрів.

Вартість компанії та власники

Вартість «Укрнафтобуріння» становить близько 500 мільйонів доларів. Частка «Привату» Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова у 25% оцінюється приблизно у 125 мільйонів доларів. Ще 10% належить JKX Ukraine, акціонером якої також був Коломойський. Решта компанії належить Павлу Фуксу та Віталію Хомутинніку.

Державне управління

Наприкінці січня Антимонопольний комітет України дозволив передачу «Укрнафтобуріння» в управління державній компанії «Укрнафта». 7 квітня 2023 року Печерський суд наклав арешт на корпоративні права «Укрнафтобуріння», а вже через п’ять днів ці права були передані АРМА.

Це рішення суду дозволяє компанії відновити видобуток газу на одному з найважливіших родовищ країни, що є значним кроком до стабілізації ситуації на ринку природного газу в Україні.

Вийти з мобільної версії сайту