Site icon Медіа Інформаційний Гід

Податкова отримала доступ до рахунків українців за кордоном. Які наслідки це матиме?

Податкова отримала доступ до рахунків українців за кордоном. Які наслідки це матиме?

Податкова отримала доступ до рахунків українців за кордоном. Які наслідки це матиме? Джерело: Фінанси.

Україна зробила важливий крок у напрямку підвищення фінансової прозорості, здійснивши свій перший міжнародний автоматичний обмін інформацією за стандартом Common Reporting Standard (CRS), повідомляє MigNews з посиланням на РБК Україна. Цей обмін став можливим завдяки зусиллям Державної податкової служби України, яка передала інформацію про фінансові рахунки нерезидентів до податкових органів інших країн, а також отримала дані про рахунки податкових резидентів України від іноземних компетентних органів.

Що таке CRS?

Common Reporting Standard (CRS) — це міжнародний стандарт, розроблений Організацією економічного співробітництва та розвитку (OECD), метою якого є боротьба з ухиленням від сплати податків. Він передбачає автоматичний обмін інформацією між державами, які підписали Багатосторонню угоду компетентних органів, про фінансові рахунки їхніх резидентів, що допомагає забезпечити більш прозорі фінансові системи.

Яка інформація обмінюється?

Обмінювана інформація охоплює дані про фінансові рахунки, які ведуть різні фінансові установи, такі як банки, страхові та інвестиційні компанії. Зокрема, це включає ім’я власника рахунку, адресу, податкове резидентство, податковий номер, дату та місце народження, а також інформацію про фінансову установу і деталі рахунку, такі як залишок на кінець звітного періоду, загальна сума дивідендів, процентів і інших доходів.

Стандарт CRS передбачає щорічний автоматичний обмін інформацією про визначені види фінансових рахунків. Податкові органи отримують дані щодо іноземних рахунків, які належать їх податковим резидентам або організаціям, що підлягають контролю. У відповідь юрисдикції надають аналогічну інформацію податковим органам держав-партнерів щодо рахунків їх податкових резидентів.

Збір інформації для обміну здійснюють фінансові установи, які подають звіти податковим органам юрисдикцій, де вони здійснюють свою діяльність.

Перший звітний період, охоплюючий час з 1 липня по 31 грудня 2023 року, завершився успішним обміном даними 30 вересня 2024 року. Станом на січень 2024 року близько 110 юрисдикцій є учасниками міжнародного багатостороннього автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки, включаючи всі держави-члени Європейського Союзу.

Які наслідки це матиме для українців?

Впровадження міжнародного автоматичного обміну інформацією за стандартом CRS матиме значний вплив на українців. По-перше, це ускладнить ухилення від сплати податків для тих, хто має фінансові активи за кордоном. Громадяни будуть змушені відповідально декларувати свої доходи та активи, що може призвести до штрафів за недекларування.

Окрім цього, українці можуть переглянути свої інвестиційні стратегії, зокрема, звернути більше уваги на інвестиції в Україні, адже офшорні схеми стануть менш привабливими. Підвищення прозорості у фінансовій системі також ускладнить можливості уникнення контролю з боку держави, що, у свою чергу, може сприяти зростанню довіри до фінансової системи в цілому.

Раніше стало відомо, що чоловіки, які не оновили свої дані і перебувають за кордоном, не зможуть отримати водійське посвідчення і техпаспорт.

Вийти з мобільної версії сайту