Site icon Медіа Інформаційний Гід

Експерти пояснили, чому виникають труднощі з економічним бронюванням

Бронювання працівників зупинено. Як це вплине на економіку та мобілізацію?

Бронювання працівників зупинено. Як це вплине на економіку та мобілізацію? Джерело: РБК Україна.

Українські підприємства зіткнулися з гострою кризою у процесі підтвердження статусу критично важливих, що унеможливлює продовження бронювання ключових працівників від мобілізації.

Про це розповідає MigNews із посиланням на PolitExpert.net

На проблему звернула увагу Європейська Бізнес Асоціація, наголосивши, що ситуація набуває системного характеру. За їх словами, затримки у підтвердженні статусу критичності паралізують кадрове планування. У своєму зверненні ЄБА підкреслила:

“Рішення щодо повторного підтвердження статусу критично важливого підприємства “зависає” на рівні відповідних державних органів, що ускладнює роботу бізнесу і загрожує подальшому скороченню виробничих потужностей”

На середину 2024 року 86% компаній повідомили, що частина їхніх працівників вже служить у лавах Збройних сил України. У 52% підприємств мобілізовано до 10% співробітників, у 28% — від 10% до 20%, а у 6% — цей показник перевищує 20%.

Окрему проблему становить те, що 46% компаній втратили ключових фахівців — це інженери, ІТ-спеціалісти, механіки, оператори виробничих ліній, а також менеджери середньої та вищої ланок, які добровільно вирушили на фронт або були мобілізовані.

Відсутність передбачуваності у кадровому плануванні загрожує стійкості бізнесу, що особливо критично для промислових підприємств і тих, хто працює у сфері енергетики та транспорту. В ЄБА підкреслюють, що головною вимогою бізнесу сьогодні є:

“Налагодження прозорих умов бронювання працівників”

Компанії зіштовхуються з нестачею кваліфікованих кадрів та неможливістю довгострокового планування, оскільки процес економічного бронювання все ще не затверджено, а механізм бронювання за критичністю опинився фактично на паузі.

“За умов, коли економічне бронювання не запроваджено, а підтвердження критичності затримується, підприємства втрачають контроль над кадровими процесами. Це ускладнює не лише виробничі операції, а й підриває конкурентоспроможність бізнесу,” — зазначено в заяві асоціації.

На цьому фоні на Заході вже попередили, що чекає на економіку України, якщо ЗСУ втратять місто Покровськ.

Вийти з мобільної версії сайту